Η Αισθητική της Πρόσληψης στην Ορέστεια του Αισχύλου - Κόκκα Παπαδοπούλου, Ζαχαρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σύγχρονοι μελετητές του αρχαίου δράματος έθεσαν το θεατρικό κοινό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους και ερεύνησαν τη σχέση του κειμένου με τους θεατές, τους τρόπους με τους οποίους ο ποιητής επικοινωνεί με το κοινό του, σε μια προσπάθεια ανασύστασης της αρχικής θεατρικής εμπειρίας. Ως μελέτη κοινού παρουσιάζεται η παρούσα διατριβή με αντικείμενο τη σωζόμενη τριλογία του Αισχύλου. Σε συνομιλία με την υπάρχουσα βιβλιογραφία επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί μια καινούργια ερμηνεία της Ορέστειας, με σκοπό την ανάδειξη της δραματικής εμπειρίας των θεατών του πέμπτου αιώνα. Οι άξονες της έρευνας είναι οι εξής τρεις: η συναισθηματική συμμετοχή των θεατών, ο ρόλος του χορού στην ενδοδραματική καθοδήγησή τους, η προβολή πολιτικών ζητημάτων από τον ποιητή.
Keywords: Αισχύλος, 524-456 π.Χ. -- Κριτική και ερμηνεία; Αισχύλος, 524-456 π.Χ. -- Ορέστεια; Αισχύλος, 524-456 π.Χ. -- Αγαμέμνων; Αισχύλος, 524-456 π.Χ. -- Χοηφόροι; Αισχύλος, 524-456 π.Χ. -- Ευμενίδες; Αισχύλος, 524-456 π.Χ -- Επίδραση; Αισχύλος, 524-456 π.Χ. -- Λογοτεχνικό ύφος; Ορέστης (Ελληνική μυθολογία) -- Στη λογοτεχνία; Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) -- Ερμηνεία και κριτική; Αισχύλος; Ορέστεια; Αγαμέμνων; Χοηφόροι; Ευμενίδες; Θεατές; Θεωρία της πρόσληψης; Aeschylus; Oresteia; Agamemnon; Choephori; Eumenides; Spectators; Reception theory