Προκλήσεις για την αειφόρο ανάπτυξη στην εποχή μας στους τομείς ψηφιοποίησης και πράσινης μετάβασης και ευκαιρίες των Ο.Τ.Α. στην Ελλάδα - Αλεξοπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Με αυτή τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία μελετάται η εισχώρηση εφαρμογών ψηφιοποίησης και πράσινης μετάβασης στους Ελληνικούς Δήμους σήμερα στα πλαίσια του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού, που είναι επιταγή της Ε.Ε. Τα θέματα αυτά είναι επείγοντα και σημαντικά για την εξέλιξη της ανθρωπότητας και τη γενική αντιμετώπιση από την πλευρά των Δήμων, αφού οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η εμβάθυνση στις δημόσιες πολιτικές των προκλήσεων της αειφόρου ανάπτυξης στους τομείς ψηφιοποίησης και πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει κατανοητή η σύνθετη κατάσταση, να ενεργοποιηθούν οι πολίτες, ακολουθώντας πορεία βέλτιστης αντιμετώπισής της. Συγκεκριμένα αναφέρονται οι συμφωνίες που έγιναν και η διεθνής αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα και η γενικότερη οικολογική επιβάρυνση του οικοσυστήματος, η ενεργειακή φτώχεια, το ενεργειακό χάσμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός εστιάζοντας στο πράσινο και ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας με ορίζοντα το 2050, καταπολεμώντας τις ανισότητες. Παράλληλα εκτός από τη θεωρητική προσέγγιση, μελετήθηκαν οι απαντήσεις που δόθηκαν σε ειδικά εστιασμένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο -που στάλθηκε πανελλαδικά και θα πρέπει να εφαρμοστούν από τους Δήμους πολιτικές αντιμετώπισης και διαχείρισης των συγκεκριμένων πολυδιάστατων φαινομένων. Η αειφόρος ανάπτυξη εντάσσεται στην ειδική περιοχή μελέτης που θα διαμορφώσει τον κόσμο από εδώ και πέρα, λαμβάνοντας υπόψη και το πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013761 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός -- Ελλάδα; Περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη -- Ελλάδα; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση -- Ελλάδα; Διαδίκτυο στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Ελληνικοί δήμοι; Πράσινη μετάβαση; Αειφόρος ανάπτυξη; e-government; Public administration; Digital transformation; Greek municipalities; Green transition; Sustainable development