Χρήση της τεχνολογίας Blockchain στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις - Οικονόμου, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παγκοσμιοποίηση του διεθνούς εμπορίου και η απελευθέρωση της κυκλοφορίας προϊόντων, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων έχουν τεθεί στο επίκεντρο της οικονομικής έρευνας. Το διεθνές εμπόριο επιδρά στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και στην οικονομία του κάθε κράτους που συμμετέχει σε αυτό, επηρεάζοντας τη διάρθρωσή της, την παραγωγή και διανομή των προϊόντων, καθώς και την παγκόσμια κατανομή εργασίας. Ως εκ τούτου, έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και την ευημερία της κάθε χώρας, ενώ παράλληλα κατευθύνει την κρατική οικονομική πολιτική σε πληθώρα ζητημάτων. Στη σημερινή εποχή, οι ριζικές τεχνολογικές μεταβολές και οι καινοτομίες έχουν επιτρέψει την ευρεία διάδοση του εμπορίου στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών. Παράλληλα, η συγκρότηση διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, διευκολύνει τη σύναψη ολοένα και περισσότερων εμπορικών συμφωνιών. Στην αντίπερα όχθη, όμως, η απελευθέρωση του εμπορίου εγείρει σημαντικά ζητήματα ανισοκατανομής των ωφελειών του. Το blockchain, το Internet των Πραγμάτων (IoT) και η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν τεχνολογίες που υπόσχονται να αλλάξουν το εμπόριο όπως το γνωρίζουμε. Η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη με τη δημιουργία εμπιστοσύνης όσον αφορά την προέλευση των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων, τη θέσπιση διαφανών διαδικασιών παραγωγής και αλυσίδων εφοδιασμού και τη συμμόρφωση τους με διεθνείς κανόνες στον τομέα των εργασιακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, τον έλεγχο των εξαγωγών και τη διαφθορά. Υπό αυτό το πρίσμα, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλλει στην προσπάθεια των εταιρειών ως προς την επίτευξη βιωσιμότητας, προάγοντας την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά.
Use of Blockchain technology in international trade relations
Keywords: Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Διεθνές εμπόριο; Διεθνείς σχέσεις; Τεχνολογία blockchain; Διεθνές εμπόριο; Διεθνείς εμπορικές σχέσεις; Ψηφιακές συναλλαγές; Ενιαία αγορά