Ο Αγώνας της ανεξαρτησίας και η ίδρυση του ελληνικού κράτους (1830) - Αργείτη, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η επανάσταση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεκίνησε στη Μολδοβλαχία υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Ταυτόχρονα επαναστατούσαν στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά. Το 1821 ο ελληνικός λαός έχασε τον Διάκο, ο Ανδρούτσος και ο Κολοκοτρώνης, όμως, υπερίσχυσαν στη Γραβιά, το Βαλτέτσι, την Τριπολιτσά. Το 1822 οι Χιώτες υπέστησαν μια από τις αιματηρότερες ήττες, ενώ την ίδια χρονιά ο Δράμαλης κατανικήθηκε στα Δερβενάκια. Το 1825 ηττήθηκε στο Μανιάκι ο Παπαφλέσσας και το 1826 οι Μεσολογγίτες εγκατέλειψαν το φρούριό τους νικημένοι από την έλλειψη αγαθών. Η κινητοποίηση των Μεγάλων Δυνάμεων επέφερε την ήττα των Τουρκοαιγυπτίων στο Ναυαρίνο και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Ελλάδα -- Ιστορία -- 1821-; Ελληνική Επανάσταση; Θεόδωρος Κολοκοτρώνης; Άλωση της Τριπολιτσάς; Ιμπραήμ Πασάς; Μάχη στο Μανιάκι; Έξοδος του Μεσολογγίου; Ναυμαχία του Ναυαρίνου; Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830); Greek Revolution; Theodoros Kolokotronis; Siege of Tripolitsa; Ibrahim Pasha; Battle of Maniaki; Siege of Messolonghi; Battle of Navarino; London Protocol (1830)