Μελέτη εκτίμησης ποιότητας ζωής ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια - Κώνστας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μία από τις χρόνιες νόσους η οποία αποτελεί μέγιστο πρόβλημα υγείας και έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η κατάθλιψη είναι μια κοινή επιπλοκή σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΣΚΟΠΟΣ Η αναγνώριση των ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια για εκτίμηση της ποιότητας ζωής τους και της πιθανής ύπαρξης καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ Διενεργήθηκε μια συγχρονική έρευνα. 93 ασθενείς με διαγνωσμένη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια επιλέχθηκαν τυχαία. Από το αρχείο (με αλφαβητική σειρά) του πνευμονολογικού εξωτερικού ιατρείου Σπάρτης και από το κέντρο υγείας Αρεόπολης, επιλέχτηκε 1 ασθενής ανά 10 καταχωρήσεις. Διενεργήθηκε σπιρομέτρηση, έγινε λήψη ιατρικού ιστορικού, όπου καταγράφηκαν και συνοδά νοσήματα. Στη συνέχεια υπολογίσθηκαν το CATSCORE, το BODE Index, το BMI και το Mmrc. Όλοι οι ασθενείς συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο SDS ZUNG που είναι η κλίμακα καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από το σύνολο των ασθενών (93) άνδρες ήταν οι (72). Η μέση ηλικία είναι 71,2 (10,8 SD) και για τα δύο φύλα. Από το σύνολο των ασθενών, μέτρια ΧΑΠ (GOLD Stage 2) είχαν 49 ασθενείς (52,7 SD), βαριά ΧΑΠ (GOLD Stage 3) είχαν 18 ασθενείς (19,3 SD) και πολύ βαριά ΧΑΠ (GOLD Stage 4) είχαν 15 ασθενείς (16,1 SD). Για τις γυναίκες η μέση τιμή του CAT SCORE ήταν 13,6 (5,1 SD), το BODE Index 4,2 (3 SD) και το Mmrc ήταν 2,1 (1,3 SD). Για τους άνδρες η μέση τιμή του CAT SCORE ήταν 13,8 (7,9 SD), το BODE Index 3,1 (3,1 SD) και το Mmrc ήταν 1,5 (1,1 SD) Η μέση τιμή SDS ZUNG, προσαρμοσμένη ως προς την ηλικία ήταν 53,8 (8,6 SD). Οι ασθενείς με περισσότερα συμπτώματα είχαν καταθλιπτική συμπτωματολογία [( SDS ZUNG 52,4 (9,9 SD)], σε σχέση με εκείνους με λιγότερα συμπτώματα [( SDS ZUNG 40,7 (8,15 SD)] με p<0,0001. Θετική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ CATSCORE και ZUNG ( Spearman R 0,6 p=0) και με το BODE Index ( R=0,46 p=0,003). Αρνητική συσχέτιση υπάρχει μεταξύ FEV1 και της SDS ZUNG με R=-0,28 και p=0,0006. Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ Mmrc και SDS ZUNG. Όλα τα αποτελέσματα διορθώθηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η καταθλιπτική συμπτωματολογία σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια παρουσιάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο γυναικείο φύλο και κλιμακώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Keywords: Πνεύμονες - Ασθένειες - Θεραπεία; Πνεύμονες - Ασθένειες - Διάγνωση; Ποιότητα ζωής; Lungs - Diseases - Treatment; Lungs - Diseases - Diagnosis; Quality of life; Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια; Πνεύμονας; Ποιότητα ζωής; Παροξυσμοί; Θεραπεία; Κατάθλιψη; Lung; Quality of life; Review; Exacerbation; Treatment; Depression; COPD