Υπόδειγμα ερμηνείας-πρόβλεψης του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα - Βρυώνης, Μιχαήλ Γαβριήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως σκοπό την κατασκευή ενός μακροοικονομικού μοντέλου ερμηνείας-πρόβλεψης των ποσοστών της ανεργίας στην Ελλάδα. Ακολουθήθηκε μία παραγωγική συλλογιστική πορεία. Στα πρώτα τρία κεφάλαια παρουσιάζονται διάφοροι ορισμοί που αφορούν την εργασία, την ανεργία, καθώς επίσης και όλες εκείνες οι έννοιες που είναι απαραίτητες για την ανάλυση που ακολουθεί στα επόμενα κεφάλαια. Στα κεφάλαια 4 και 5 αναλύονται οι τρέχουσες εξελίξεις των αγορών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας ειδικότερα. Στα κεφάλαια 6,7 και 8 παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, οι μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν και το υπόδειγμα μετά τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων. Τέλος το κεφάλαιο 9 είναι αφιερωμένο στα συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο από το υπόδειγμα, όσο και από τη βιβλιογραφική μελέτη της ανεργίας.
Μ.Δ.Ε. 143
Keywords: Απασχόληση -- Ελλάδα; Εργασία -- Ελλάδα; Ανεργία -- Ελλάδα; Αγορές εργασίας; Ανεργία; Ανεργία στην Ελλάδα