Συσχέτιση φυσικής δραστηριότητας και ποιότητας ζωής σε ομάδες ασθενών με χρόνιες παθήσεις - Χανιά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περιγράφει τη χρόνια νόσο, ως «νόσημα με μεγάλη διάρκεια και αργή εξέλιξη» και τις χρόνιες καταστάσεις ως «προβλήματα υγείας που απαιτούν συνεχή διαχείριση για χρονική περίοδο ετών ή δεκαετιών». Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση της συσχέτισης της φυσικής δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής σχετιζόμενης με την υγεία (ΣΥΠΖ) σε ομάδες ασθενών, με Σακχαρώδη διαβήτη, Β-μεσογειακή αναιμία και χρόνια νεφρική νόσο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση εργαλείου που αποτελείτο από α) τη σύντομη έκδοση του διεθνούς ερωτηματολογίου για τη φυσική δραστηριότητα (IPAQ) και β) τη σύντομη έκδοση του ερωτηματολογίου για την ποιότητα ζωής (SF-36), κατά την περίοδο 2010-2011, που συμπληρώθηκε από 133 ασθενείς σε 4 γενικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το 51,1% ήταν γυναίκες, το 33,8% ήταν πτυχιούχοι ΤΕΙ/ΑΕΙ και έγγαμοι (59,4%). 53% εργάζονταν 6-8 ώρες την ημέρα και το 68,9% να θεωρεί ότι το εισόδημά του δεν είναι επαρκές για τις βιοτικές και προσωπικές του ανάγκες. Όσον αφορά στην άποψη των ατόμων με χρόνια νοσήματα για την ποιότητα ζωής παρατηρείται στατιστικά σημαντική αρνητική επίδραση σε όλες τις κλίμακες – διαστάσεις της ποιότητας ζωής και στις τρεις αμάδες ασθενών. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχαν χαμηλή σωματική δραστηριότητα (52,6%). Τα δυο φύλα φαίνεται να διαφέρουν ως προς την ΣΥΠΖ. Σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στη συνοπτική κλίμακα φυσικής υγείας, είχαν οι άντρες οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι απόφοιτοι λυκείου, αλλά και οι συμμετέχοντες που εργάζονταν 6-8 ώρες. Στη συνοπτική κλίμακα ψυχικής υγείας, οι γυναίκες είχαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία. Και στις τρεις ομάδες των ασθενών υπήρξε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ σχεδόν όλων των διαστάσεων ποιότητας ζωής. Αυτό δείχνει ότι όσο αυξάνεται η ποιότητα ζωής ως προς κάποια διάσταση τόσο βελτιώνεται ως προς και όλες τις υπόλοιπες.
Keywords: Σωματική Δραστηριότητα; Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής; Ασθενείς με χρόνια νοσήματα; Quality of life; Exercise; Patients with chronic diseases