Η διαρθρωτική αλλαγή επιλογής προσωπικού - ΑΣΕΠ. Μία πρωτοποριακή μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Ενδυνάμωση του θεσμού και σύνδεση του με την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων. - Παναγούλια, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Δημόσια Διοίκηση και Ανθρώπινο Δυναμικό, δύο πεδία αλληλοδιάδρασης μέσα από τα οποία, αναμφισβήτητα αποδεικνύονται μέθοδοι και πρακτικές που μοιραία έχουν οδηγήσει στην ελληνική ζοφερή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα πρότυπα που είχαν δημιουργηθεί (πολιτικό σύστημα/κοινωνία) μια θέση εργασίας στο Δημόσιο τομέα αποτελούσε αντικείμενο συνδιαλλαγής της εκάστοτε Κυβέρνησης. Μέσα από την παρούσα εργασία θ’ αναδείξουμε αυτή τη σχέση διαπλοκής του πολιτικού συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία μοιραία οδήγησε σε στρέβλωση αξιών και αρχών, ώθησε όμως τον νομοθέτη στα βήματα της δημιουργίας και θέσπισης της Ανεξάρτητης Αρχής Επιλογής Προσωπικού – ΑΣΕΠ, προκειμένου να θεραπεύσει υστερήσεις, παθογένειες και νοοτροπίες ετών, χωρίς όμως να καταφέρει να περιορίσει τον δημόσιο υδροκεφαλισμό σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό. Η πρόκληση της εποχής: Αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού με κριτήρια αξιοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας καθώς και αναζήτησης εγγυήσεων που προτείνονται στην εργασία.
The Structural Change of the Supreme Council for Civil Personnel Selection – ASEP. A Pioneering Reform in Public Administration. Strengthening the Institution and Its Relation with the Evaluation of Human Resources
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι--Ελλάδα; Μεταρρυθμίσεις--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Αιτιολογικές - Εισηγητικές εκθέσεις; Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού; Γραφειοκρατία; Κράτος; Κομματικοποίηση