Η τοπική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς- Μελέτη Περίπτωσης Λεωνίδιο Αρκαδίας - Αραχωβίτη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα εργασία διερευνάται αν η αξιοποίηση και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της. Μελέτη περίπτωσης είναι το Λεωνίδιο, ένας μικρός παραδοσιακός και ιστορικός οικισμός στο νοτιανατολικό τμήμα του νομού Αρκαδίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές για τα ιδιαίτερα πολιτιστικά, γεωγραφικά και ιστορικά του χαρακτηριστικά. Η εργασία διερευνά εάν κάτοικοι και φορείς έχουν εντοπίσει την πολιτιστική τους κληρονομιά, τις ενέργειες που διάγουν για την προστασία, την διαφύλαξη και την αξιοποίηση της καθώς και το βαθμό που η αξιοποίηση αυτή έχει συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη. Η εργασία χωρίζεται σε δύο σκέλη: στο πρώτο σκέλος αναλύεται το θεωρητικό υπόβαθρο ενώ στο δεύτερο αναπτύσσεται το εμπειρικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος αναλύονται οι όροι του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι τρόποι προστασίας, διαφύλαξης και αξιοποίησής της, ο ρόλος της UNESCO σε αυτό, η σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και της τοπικής ανάπτυξης με την πολιτιστική πολιτική ενώ παρατίθενται καλές πρακτικές και παραδείγματα εφαρμογής των μέσων της πολιτιστικής πολιτικής από το διεθνή και ελλαδικό χώρο. Στο εμπειρικό σκέλος αναλύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η πολιτιστική κληρονομιά και οι ενέργειες και οι δράσεις φορέων και κατοίκων του Λεωνιδίου για την αξιοποίηση και προώθησή τους. Τέλος παρουσιάζονται και αξιολογούνται τα δεδομένα από την επιτόπια και ποιοτική έρευνα, πραγματοποιούνται δύο αναλύσεις SWOT & GAP, διεξάγονται κάποια γενικά συμπεράσματα και παρατίθενται προτάσεις βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης.
Local development through the utilization of tangible and intangible cultural heritage - Case Study of Leonidio Arcadia
Αρ. Εισ.: 117 cd
Keywords: Τοπική ανάπτυξη; Ελλάδα -- Πολιτιστική πολιτική; Άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα; Πολιτιστική κληρονομιά -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα -- Λεωνίδιο -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστική κληρονομιά; Τοπική ανάπτυξη; Τσακώνικη διάλεκτος; Λεωνίδιο; Μελιτζάζζ; Τσακώνικη κληρονομιά; Cultural heritage; Local development; Tsakonian dialect; Leonidio; Melitzazz; Tsakonian Heritage