Οι πολιτιστικές διαδρομές ως βασική στρατηγική βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Το παράδειγμα της πολιτιστικής διαδρομής «Δρόμοι της Ελιάς» - Γυφτέα, Μαρία-Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που ενισχύει τη βιωσιμότητα και τον διαπολιτισμικό διάλογο, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην διατήρηση της κληρονομιάς του κάθε τόπου. Με την παρούσα εργασία αναδεικνύουμε τη συμβολή των Πολιτιστικών Διαδρομών στην ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής και εστιάζουμε στους Δρόμους της Ελιάς, μια από τις δύο Πολιτιστικές Διαδρομές που έχουν «γεννηθεί» στην Ελλάδα. Η σημασία τους ιδιάζουσα και πολύπλευρη καθώς προάγουν τον διαπολιτισμικό διάλογο εστιάζοντας στον αγροτικό τομέα, τον πολιτισμό και την φιλοξενία, τρία στοιχεία που αποτελούν αναμφίβολα τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και είναι ικανά να δημιουργήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Στα τρία πρώτα κεφάλαια της εργασίας παρουσιάζεται όλο το θεωρητικό πλαίσιο γύρω από τον Πολιτιστικό Τουρισμό και τις Πολιτιστικές Διαδρομές. Σε αυτά τα κεφαλαία εμπεριέχεται η διαθέσιμη βιβλιογραφία που αποσαφηνίζει τους όρους και τις έννοιες, καθώς επίσης και ισχύουσες πολιτικές. Έτσι, εντοπίζοντας το βιβλιογραφικό κενό το οποίο επικεντρώνεται γύρω από την έλλειψη έγκριτης βιβλιογραφίας για τους Δρόμους της Ελιάς και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ποιοτική μεθοδολογία έρευνας. Αξιοποιήθηκε η συνέντευξη σε βάθος και συγκεκριμένα η ημιδομημένη συνέντευξη, η οποία διεξήχθη με τρεις ερωτώμενους, ο καθένας ειδήμων στο αντικείμενο του: (α) τον εμπνευστή των Δρόμων της Ελιάς, (β) τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και (γ) την Υφυπουργό του Υπουργείου Τουρισμού. Τέλος, τα επόμενα δύο κεφάλαια αφορούν αποκλειστικά την διεξαγωγή της έρευνας και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από το σύνολο της εργασίας αυτής.
Cultural routes as a key strategy for sustainable tourism development. The example of the "Routes of the Olive Tree" cultural route
Αρ. Εισ.: 86 cd
Keywords: Εναλλακτικός τουρισμός; Τουρισμός -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Πολιτιστικός τουρισμός -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Οικονομική ανάπτυξη; Περιφερειακός προγραμματισμός; Βιώσιμη ανάπτυξη; Πολιτιστικές διαδρομές; Δρόμοι της Ελιάς; Τουρισμός; Μεσσηνία; Cultural routes; Olive Roads; Tourism; Messinia