Αξιοποίηση προγνωστικών αναλύσεων με τεχνητή νοημοσύνη για τη διαχείριση της ηπατίτιδας C: Επιπτώσεις για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, την κατανομή πόρων και την περίθαλψη ασθενών - Μπόγρη, Φρειδερίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης και των προγνωστικών αναλύσεων στη διαχείριση της ηπατίτιδας C στο παγκόσμιο αλλά και στο ελληνικό σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα, εστιάζει στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης για τη βελτιστοποίηση κρίσιμων παραμέτρων της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής πόρων, της χρηματοδότησης και της εξατομικευμένης φροντίδας ασθενών. Η μελέτη εξετάζει διεξοδικά την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην ταυτοποίηση ασθενών υψηλού κινδύνου και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση του ρόλου των προγνωστικών αναλύσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, από την προληπτική παρέμβαση έως την έγκαιρη διάγνωση και την εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων. Παράλληλα, διερευνώνται οι οικονομικές επιπτώσεις της ενσωμάτωσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, με έμφαση στη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των θεραπευτικών προγραμμάτων. Αναλύονται επίσης οι προκλήσεις και οι περιορισμοί που συνδέονται με την εφαρμογή λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, προτείνοντας συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης. Απώτερος στόχος της εργασίας είναι η συμβολή στη διαμόρφωση τεκμηριωμένων πολιτικών υγείας που αποσκοπούν στην βελτίωση της διαχείρισης της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης.
Αριθμός Εισαγωγής: 014098 cd
Keywords: Ηπατίτιδα C; Υγειονομική περίθαλψη -- Χρηματοοικονομική -- Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική -- Ελλάδα; Υγειονομικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Τεχνητή νοημοσύνη -- Ελλάδα; Ιατρική οικονομική -- Ελλάδα; Τεχνητή νοημοσύνη; Ηπατίτιδα C; Προγνωστική ανάλυση; Μηχανική μάθηση; Σύστημα υγείας; Εξατομικευμένη ιατρική; Artificial intelligence; Hepatitis C; Predictive analytics; Machine learning; Health care system; Personalized medicine