Η εγκατάσταση των Μικρασιατών Προσφύγων στην Αχαΐα - Στούπη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο Σεπτέμβριος του 1922 είναι μία μαύρη σελίδα στην Ελληνική ιστορία. Tο Ελληνικό έθνος έζησε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ιστορίας του, καθώς η Μικρασιατική καταστροφή ήταν μία Εθνική τραγωδία ανυπολόγιστων διαστάσεων. Ο αριθμός των προσφύγων ήταν πολύ μεγάλος για τις πενιχρές έως τότε δυνατότητες της Ελλάδας. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Μία από αυτές ήταν και η Πάτρα, αλλά και οι ευρύτερες περιοχές του νομού Αχαΐας. Το προσφυγικό στοιχείο αποτέλεσε δύναμη αιχμής για το νομό Αχαΐας και ειδικότερα για την Πάτρα, η οποία με δυσκολία και εντάσεις απορρόφησε ένα μεγάλο ποσοστό Μικρασιατών προσφύγων.
Keywords: Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1921-1922 -- Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Αχαΐα; Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Αχαΐα -- Ιστορία-- 20ος αιώνας; Αχαΐα (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Μικρασιατική Καταστροφή; Πρόσφυγες; Έλευση; Αχαΐα; Πάτρα; Αίγιο; Περίθαλψη; Εγκατάσταση; Συνοικισμοί; Asia Minor Catastrophe; Refugees; Advent; Achaia; Patra; Aigio; Care; Installation; Settlements