Δίκαιο και περιουσίες στη Λακεδαίμονα την περίοδο 1770-1830: Οι αποτυπώσεις τους στις πρώτες πολιτικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου της Σπάρτης - Σόβολος, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στη χρονική περίοδο 1770 – 1830, με έμφαση σε δυο θεματικές περιοχές: α) στη διαχείριση της περιουσίας και β) σε εκφράσεις δικαίου επί περιουσιακών αδικημάτων. Τα στοιχεία προέρχονται από αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, τις πρώτες (1835-1850) πολιτικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Σπάρτης, όπου εμπεριέχονται «αφηγήσεις» δικαστών και κυρίως διαδίκων, που προσέρχονται μεν στο δικαστήριο μετά το 1835, φέρουν, όμως, υποθέσεις που ανάγονται χρονικά και στην προεπαναστατική περίοδο. Μέσα από αυτές τις «αναγωγές» παρακολουθούνται τα ζητήματα περιουσιών και δικαίου στη Λακωνία – από όπου και οι αφηγητές- ενώ αναδεικνύονται και οι τοπικές διαφοροποιήσεις.
Keywords: Περιουσία -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Ιστορία -- 18ος αιώνας; Περιουσία -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Περιουσία -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Ιστορία -- 18ος αιώνας -- Πηγές; Περιουσία -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Ιστορία -- 19ος αιώνας -- Πηγές; Πρωτοδικεία -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Αρχεία; Περιουσίες; Δίκαιο; Εθιμικό Δίκαιο; Κοινότητες; Οθωμανικά Δικαστήρια; Πρωτόκλητα Δικαστήρια; Λακωνία; Μάνη; Βαρδούνια; Φυγάδες; Αρρενογονία; Property; Law; Customary Law; Communities; Ottoman Courts; First Instance Courts; Lakonia; Mani; Vardounia; Fugitives; Arrenogonia (bearing male children)