Οι παράγοντες που επηρεάζουν τους εκπαιδευόμενους να επιλέξουν τις σχολικές μονάδες του ΟΑΕΔ (τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης) - Σαμαντά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η εκπαιδευτική και η επαγγελματική επιλογή είναι αποτέλεσμα ενός συνόλου παραγόντων και κινήτρων που επηρεάζουν και παράλληλα ενθαρρύνουν τα άτομα προς συγκεκριμένες επιλογές. Οι επιλογές αυτές συνήθως, επηρεάζονται τόσο από ενδογενείς όσο και από εξωγενείς παράγοντες και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία των ατόμων. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην διερεύνηση και στην καταγραφή αυτών ακριβώς των παραγόντων που επηρεάζουν τους εκπαιδευόμενους να επιλέγουν για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής πορείας τους τις σχολικές μονάδες του ΟΑΕΔ, τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μαθητείας και ΙΕΚ ΟΑΕΔ). Η επιλογή αυτή οδηγεί κατ΄ επέκταση και σε ταυτόχρονη επιλογή επαγγέλματος. Για το λόγο αυτό, η έρευνα μας χωρίζεται σε δύο μέρη: α) τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, τη μελέτη ουσιαστικά της επιστημονικής βιβλιογραφίας που θα μας βοηθήσει στον εντοπισμό των παραγόντων και των κινήτρων που ωθούν τους εκπαιδευόμενους στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επιλογή και β) στο ερευνητικό κομμάτι που αναλύεται μέσω της εμπειρικής έρευνας. Συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε με βάση την ποσοτική μεθοδολογία μέσω ερωτηματολογίου και με ανάλυση που προέκυψε από τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS. H χρήση ερωτηματολογίου ως εργαλείο έρευνας, διευκόλυνε την διερεύνηση των ερευνητικών ερωτημάτων, αφού έδωσε τη δυνατότητα μελέτης ενός μεγάλου δείγματος πληθυσμού, το οποίο μπορούσε να κρατά την ανωνυμία του, δίνοντας πιο «ειλικρινείς» απαντήσεις σε λιγότερο χρόνο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την σαφήνεια και τον υψηλό βαθμό αξιοπιστίας των προς διερεύνηση ερωτημάτων. Τα συμπεράσματα της έρευνας σε πολλά σημεία επιβεβαιώνουν μελέτες προγενέστερων ερευνών. Διαπιστώνουμε, ο,τι παράγοντες όπως: το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειας, οι εκπαιδευτικές επιδόσεις των ατόμων καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής, η σύνδεση των εκπαιδευτικών και των επαγγελματικών επιλογών με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με μια σειρά ατομικών επαγγελματικών κινήτρων όπως, το ενδιαφέρον για το αντικείμενο, η δυνατότητα γρήγορης επαγγελματικής αποκατάστασης, η ασφάλεια και η μονιμότητα, φαίνεται να συμβάλλουν περισσότερο, ώστε τα άτομα να οδηγούνται στην εκπαιδευτική αυτή επιλογή των σχολικών μονάδων του ΟΑΕΔ.
Αριθμός Εισαγωγής: 012836 cd
Keywords: Επαγγελματική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα; Τεχνική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Τεχνική κατάρτιση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κοινωνικές απόψεις; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Οικονομικές απόψεις; Προσφορά εργασίας -- Επίδραση της εκπαίδευσης στην -- Ελλάδα; Σχολές Ο.Α.Ε.Δ.; Επαγγελματική αποκατάσταση; Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση; Επαγγελματικά κίνητρα; Παράγοντες εκπαιδευτικής επιλογής; OAED Schools; Vocational reintegration; Vocational education and training; Vocational incentives; Educational selection factors