Η διάσταση της ικανοποίησης των δικαιοδόχων στη σχέση δικαιόχρησης αλυσίδας γυμναστηρίων - Χαλκουτσάκης, Φίλιππος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Στη μελέτη αυτή εξετάζεται η διάσταση της ικανοποίησης των δικαιοδόχων αλυσίδας γυμναστηρίων και ειδικότερα κατά πόσο αυτή προέρχεται από ένα ιδιαίτερο σύνολο σχέσεων και αλληλεξαρτήσεων που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πόλων του συστήματος της δικαιόχρησης. Αναλυτικότερα, διερευνώνται υποθέσεις που θα διευκολύνουν την κατανόηση της διάρθρωσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής ικανοποίησης των δικαιοδόχων στα πλαίσια της πρακτικής της δικαιόχρησης. Το κύριο πλαίσιο των υποθέσεων αυτών είναι: οι αντιλήψεις των δικαιοδόχων αναφορικά με το ρόλο της σύμβασης, το εύρος της στήριξης που τους παρέχει ο δικαιοπάροχος, το επίπεδο της επικοινωνίας που αναπτύσσουν τα συμβαλλόμενα μέρη της δικαιόχρησης και η διάσταση του «οφέλους» που αποκομίζουν από το επιχειρηματικό σύστημα της δικαιόχρησης. Επίσης εξετάζεται η σχέση και η εξάρτηση των υποθέσεων αυτών με τη μορφή των επιχειρηματικών δράσεων και τη δομική και τη λειτουργική διάσταση της δικαιόχρησης. Η διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκε με κλειστό ερωτηματολόγιο σε δικαιοδόχους διεθνούς σήματος αλυσίδας γυμναστηρίων που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων έδειξαν ότι η ικανοποίηση των δικαιοδόχων εξαρτάται από ένα σύνολο μεταβλητών ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο σύνολο μεταβλητών, που προσδιορίστηκαν στις υποθέσεις εργασίας δεν την επηρεάζουν συστηματικά.
The dimension of franchisees’ satisfaction of the franchise relationship in a fitness clubs chain
Keywords: Δικαιόχρηση; Γυμναστήρια; Σύστημα δικαιόχρησης; Δικαιοδόχος; Δικαιοπάροχος; Επιχειρηματική ικανοποίηση; Αθλητική βιομηχανία; Franchise; Αλυσίδες γυμναστηρίων