Μετανάστευση και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα, 2009-2022 - Διαβάτη, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Την περίοδο 2009-2022, η Ελλάδα αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών. Με τη μαζική εισροή προσφύγων, κυρίως μετά το 2015, οι υποδομές και τα συστήματα ασύλου πιέστηκαν, αποκαλύπτοντας προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Παρά τις δυσκολίες και την επίδραση της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα προσπάθησε να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τα διεθνή πρότυπα και να προωθήσει την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, αν και η εφαρμογή των μέτρων αυτών παραμένει πρόκληση.
Immigration and fundamental human rights of immigrants in Greece, 2009-2022
Keywords: Μετανάστευση--Ελλάδα; Μετανάστες--Ελλάδα; Πρόσφυγες--Ελλάδα; Ελλάδα--Αποδημία και εποίκηση; Μετανάστευση; Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα; Προσφυγική Κρίση; Άσυλο και Προσφυγικό Δίκαιο; Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ); Κοινωνική Ένταξη; Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική