Ανάλυση του ανταγωνισμού των γαλακτοκομικών προϊόντων και χρηματοοικονομική ανάλυση της γαλακτοβιομηχανίας Λαρίσης α.ε. "Όλυμπος" - Σβάρνας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός της εργασίας είναι να εξετάσει την οικονομική κατάσταση του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας την τριετία 2010-2013 και εν συνεχεία να αναλύσει την οικονομική κατάσταση της ανερχόμενης γαλακτοβιομηχανίας « Όλυμπος » το έτος 2013. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η μελέτη προέρχονται από ηλεκτρονικές πηγές, επιστημονικά άρθρα, άρθρα εφημερίδων, από την ICAP (εταιρεία οικονομικών μελετών), IRI (εταιρεία που διεξάγει έρευνες αγοράς), από τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. και από την εταιρεία Όλυμπος. Η εργασία χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά και ανάλυση του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων. Δηλαδή εξετάζονται οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν τόσο την προσφορά όσο και την ζήτηση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Γίνεται αναφορά στην παραγωγή γάλακτος αλλά και στους παραγωγούς καθώς και στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων τόσο από πλευράς ποσοτήτων όσο και από πλευράς αξίας προϊόντων. Στην συνέχεια αναλύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών εγχώριων και ξένων καθώς και πως διαμορφώνεται η σημερινή κατάσταση στην αγορά. Ειδική αναφορά γίνεται στην τιμή του γάλακτος που αποτελεί την πρώτη ύλη και τελικά διαμορφώνει τα τελικά προϊόντα. Επιπλέον με τη βοήθεια του υποδείγματος του Porter αναλύεται περαιτέρω ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου. Στο τέλος του πρώτου μέρους αναλύονται και τα μερίδια αγοράς που κατέχουν οι εταιρείες αναλόγως των προϊόντων που διαθέτουν στη αγορά. Στην δεύτερη ενότητα αναλύεται η χρηματοοικονομική κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας « Όλυμπος » με την χρήση χρηματοοικονομικών δεικτών προκειμένου να διαπιστωθεί η κερδοφορία, η αποτελεσματικότητα και η ρευστότητα της επιχείρησης το έτος 2013. Συμπερασματικά μελετώντας το πρώτο μέρος ο αναγνώστης θα αντιληφθεί τον έντονο ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, την μειονεκτική σχέση των γαλακτοπαραγωγών, την πλεονεκτική θέση των σουπερμάρκετ αλλά και την νέα τάση που διαμορφώνεται στην αγορά με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχώς να κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τα ακριβότερα επώνυμα. Τέλος στο δεύτερο μέρος είναι ορατό πως, μια μικρή εταιρεία πριν λίγα χρόνια, κατάφερε σε ελάχιστο διάστημα να εισέλθει δυναμικά στην αγορά κατακτώντας σημαντικά μερίδια, να κοιτάει στα μάτια τον ανταγωνισμό και να είναι κερδοφόρα.
Μ.Δ.Ε. 78
Keywords: Γαλακτοβιομηχανία -- Ελλάδα; Επιχειρήσεις, Μικρομεσαίες -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Γαλακτοβιομηχανία; Γαλακτοκομικά προϊόντα; Οικονομική ανάλυση