Ο ρόλος του κοινωνικού ανήκειν και του κοινωνικού δεσμού στη διαμόρφωση του σχολικού χάρτη: Μελέτη περίπτωσης - Καλκάνη, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στο ζήτημα της κοινωνικοποίησης τόσο του γονέα όσο και του παιδιού, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ένταξη σε κοινωνικές ομάδες και τους αντίστοιχους κοινωνικούς δεσμούς που δημιουργούνται, και στο ζήτημα της διαμόρφωσης του σχολικού χάρτη. Βασικός σκοπός της παρούσης έρευνας, ήταν να μελετήσει εάν και κατά πόσο η διαμόρφωση του σχολικού χάρτη γίνεται με τη χρήση κριτηρίων διαφορετικών από τα καθαρά γεωγραφικά (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία), και κατά πόσο η παραβίαση των κριτηρίων διαμόρφωσης του σχολικού χάρτη πλήττει εν τέλει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των ευκαιριών στον χώρο της εκπαίδευσης. Όπως έδειξε η ερευνητική αυτή προσπάθεια, φάνηκε καταρχήν να υπάρχει μια σημαντική σχέση ανάμεσα στη διασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών και της εμπλοκής των γονιών στην επιλογή σχολικής μονάδας φοίτησης των παιδιών τους. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε πως η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν θα άλλαζε τη σχολική μονάδα φοίτησης του παιδιού τους αν είχαν την ευκαιρία, ενώ αναφορικά με την διαμονή σαν κριτήριο επιλογής σχολικής μονάδας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που δηλώνει πως πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το ποσοστό αυτών που δεν θεωρούν ότι θα πρέπει να ισχύει σε καμία περίπτωση, κάτι που δείχνει πως δεν υπάρχει σαφής τάση αναφορικά με το κρίσιμο αυτό ερώτημα. Τέλος, η έρευνα έδειξε πως υπάρχει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην επιλογή των γονέων για το σχολείο, και την διατήρηση του κοινωνικού δεσμού και της πολιτιστικής ταυτότητας.
Αριθμός Εισαγωγής: 009867-009868 cd
Keywords: Σχολεία -- Κοινωνιολογικές απόψεις; Οικογένεια και σχολείο; Σχολικός χάρτης; Σχολείο; Οικογένεια; Φυλετικές διαφορές; Επιλογή σχολείου