Μέτρηση επαγγελματικής ικανοποίησης εργαζομένων στο χώρο της υγείας με τη χρήση πληροφοριακού συστήματος - Κοτσώνη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο της τη διερεύνηση του βαθμού ικανοποίησης που αποκομίζεται από την εργασία στο χώρο της υγείας. Επιχειρήθηκε να διαπιστωθεί εάν είναι επαρκής η φροντίδα που δέχονται οι εργαζόμενοι από το εργασιακό τους περιβάλλον για την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς και να διακριθούν εκείνοι οι τομείς οι οποίοι για τους επαγγελματίες υγείας χρειάζονται βελτίωση. Επίσης μελετώνται οι προσδοκίες και τα συναισθήματα τους. Υλικό και μέθοδος: Ερευνήθηκε η βιβλιογραφία των μελετών πεδίου και αφού συγκεντρώθηκαν τα σημεία ενδιαφέροντος αναζητήθηκε το κατάλληλο ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά μέσω των google docs και οι ερωτήσεις ήταν διατυπωμένες σε μορφή scores. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε σε πρόγραμμα SPSS 17. Αποτελέσματα: Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 200 εργαζόμενοι του Γ. Νοσοκομείου Σπάρτης «Ιωάννου & Αικ. Γρηγορίου» και του Γ. Ν. Παίδων « Η Αγία Σοφία» Αττικής. Οι απαντήσεις τους επαλήθευσαν, ως επί το πλείστον, τις επικρατέστερες απόψεις της βιβλιογραφίας. Ωστόσο προέκυψαν και ορισμένα νέα συμπεράσματα. Συμπεράσματα: Πολλοί εργαζόμενοι σκοπεύουν να αλλάξουν επάγγελμα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή άσκηση του ιατρικού και νοσηλευτικού τους έργου. Ηλικιακά, οι νεότεροι είναι πιο ενθουσιώδεις ενώ οι μεγαλύτεροι έχουν πιθανότατα αναπτύξει ένα σύστημα αυτοάμυνας και πλήττονται λιγότερο από τις επικρατούσες συνθήκες. Η άποψη τους για τους προϊσταμένους τους είναι θετικότερη σε σχέση με αυτή για την Διοίκηση των Νοσοκομείων. Τέλος, οι συνθήκες εργασίας φαίνεται να είναι ευνοϊκότερες στα Νοσοκομεία της επαρχίας.
Keywords: Ιατρικό προσωπικό; Υγειονομικό προσωπικό; Εργασιακό περιβάλλον; Νοσηλευτική πράξη; Ικανοποίηση επαγγελματιών υγείας; Επαγγελματική εξουθένωση; Επιμόρφωση