Κοινωνικός αποκλεισμός, κοινωνική επανένταξη και ο ρόλος των σχολείων εντός της φυλακής: η περίπτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Ειδικά Κέντρα Κράτησης Νέων της Αυλώνας και της Κορίνθου - Μοσχοβίτη, Γεωργία-Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική μελέτη, μέσα από μια θεωρητική, όσο και μια πρακτική θεώρηση (μέσα από βιβλιογραφική μελέτη και μετά – ανάλυση) διερευνά και ερμηνεύει τους λόγους για τους οποίους οι ανήλικοι κρατούμενοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν χρησιμοποιώντας το ως δικαίωμά τους. Στο θεωρητικό πλαίσιο διατυπώνονται οι απαραίτητες συνθήκες για την σωφρονιστική μεταχείριση (ιστορική εξέλιξη, τάσεις και πρότυπα) και την παροχή εκπαίδευσης (ιστορική εξέλιξη, ο ρόλος της εκπαίδευσης και το νομοθετικό πλαίσιο). Γίνεται εκτενής μνεία για τα σωφρονιστικά συστήματα άλλων χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εκπαίδευση των εγκλείστων, με σκοπό την συγκριτική μελέτη, αλλά και ανάλυση εννοιών, όπως η συμπερίληψη και συνεκπαίδευση, η ένταξη και ενσωμάτωση. Δόθηκε βάση στον τρόπο που η εκπαίδευση μέσα στις φυλακές (σκοποί, μέσα, εργαλεία, συστήματα) μπορεί να βοηθήσει νέους κρατούμενους στην κοινωνική τους ένταξη και αν αυτό είναι εφικτό και να άρει τους λόγους για τους οποίους αποκλείονται από το κοινωνικό γίγνεσθαι και φέρουν κοινωνικό στίγμα για όσο ζουν. Γίνεται επίσης αναφορά στην παιδαγωγική του Φρενέ και στην συνεργατική μάθηση. Στο ερευνητικό μέρος της διπλωματικής μελέτης, υλοποιήθηκε μια βιβλιογραφική μελέτη, όπως ήδη αναφέρθηκε. Η έρευνα που υλοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως μία μετά - ανάλυση των αντίστοιχων πρακτικών σε κράτη της Ευρώπης. Πρόκειται για μια βιβλιογραφική μελέτη, όπου έγινε ανάλυση συγκεκριμένων στοιχείων και δεδομένων με βάση τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν και σύγκριση με τα αντίστοιχα συστήματα και πρακτικές που εφάρμοσαν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Λέξεις – κλειδιά: ανήλικοι κρατούμενοι, εκπαίδευση, Φρενέ, κοινωνικός αποκλεισμός, κοινωνική επανένταξη
Αριθμός Εισαγωγής: 013325 cd
Keywords: Κρατούμενοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σωφρονιστικά ιδρύματα -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανήλικοι κρατούμενοι; Εκπαίδευση; Φρενέ; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνική επανένταξη; Juvenile detainees; Education; Social exclusion; Social reintegration