Κωνσταντίνος Δοξιάδης (1913-1975): Τα Άσπρα Σπίτια - Φλέσσα, Ερατώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία ερευνά το έργο και τις βασικές ιδέες του πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη (1913-1975), αναλύοντας διεξοδικά ένα από τα γνωστότερα εν Ελλάδι έργα του, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Ο Δοξιάδης ανέπτυξε τη θεωρία της Οικιστικής, μιας νέας επιστήμης σκοπός της οποίας ήταν η δημιουργία πόλεων και οικισμών φιλικών προς τους πολίτες, οι οποίοι έπρεπε να εξελίσσονται σε οριζόντια δόμηση ώστε να μην επηρεάζεται το κέντρο τους που ήταν ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών. Σύμφωνα με τις αρχές της Οικιστικής σχεδίασε τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, οικισμός που ιδρύθηκε για να στεγάσει τις ανάγκες των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Pechiney.
Keywords: Δοξιάδης, Κωνσταντίνος Α., -- 1913-1975; Πολεοδομικός σχεδιασμός -- Ελλάδα -- Άσπρα Σπίτια (Βοιωτία) -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Πολεοδομικός σχεδιασμός -- Περιβαλλοντικές απόψεις -- Ελλάδα; Πόλεις και κωμοπόλεις -- Ελλάδα; Κωνσταντίνος Δοξιάδης; Πολεοδομικός Σχεδιασμός; Οικιστική; Εντοπία; Άσπρα Σπίτια; Constantinos Doxiadis; Urban Planning; Ekistics; Entopia; Aspra Spitia