Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ - Ταπατά, Ευθυμία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό να αναφερθεί στον ρόλο των ΜΚΟ στην παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο αποτελούν διαχρονικά ζητήματα. Στην συγκεκριμένη εργασία θα πραγματοποιηθεί διεξοδική ανάλυση των παραπάνω φαινομένων με σκοπό ο αναγνώστης στο τέλος της εργασίας να είναι πλήρως ενημερωμένος για αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα της μετανάστευσης και του προσφυγικού φαινόμενου. Επιπλέον αναλύεται η βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (οικονομική και μη) αλλά και η βοήθεια των ΜΚΟ προς τις ευαίσθητες ομάδες. Επιπρόσθετα θα αναλυθούν όροι όπως: κοινωνία των πολιτών, εθελοντισμός, προσφυγική κρίση. Θα γίνει μνεία στις χρηματοδοτήσεις που δέχονται οι ΜΚΟ και για τα ποσά που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με συγκεκριμένα παραδείγματα, στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αναλύοντας τους τρόπους αντιμετώπισης της, τα προγράμματα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και διάφορα σκάνδαλα που έχουν κατηγορηθεί οι ΜΚΟ.
Μ.Δ.Ε. 358
Keywords: μετανάστευση, πρόσφυγας, ΜΚΟ , Ευρωπαϊκή Ένωση