Απόψεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη - Γκότση, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της συμπερίληψης της διαφορετικότητας, ως μία διαδικασία που προϋποθέτει την ισάξια συνύπαρξη των μαθητών με διαφορετικότητα στον περιβάλλον της τάξης του γενικού σχολείου. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο, παρατίθενται κάποιες θεωρίες σχετικά με την εκπαίδευση και το σχολείο ( Λειτουργική θεωρία, Μαρξιστική θεωρία κτλ.), βασικές έννοιες (διαφορετικότητα, συμπερίληψη) που διέπουν όλη την εργασία, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση αναφορικά με την ορολογία , αποσαφήνιση των εννοιών Ένταξη, Ενσωμάτωση και Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση και η Δημοκρατία στην εκπαίδευση. Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα παρουσιάσουμε εν συντομία και θα συζητηθούν σχετικές παγκόσμιες ερευνητικές μελέτες που εξετάζουν περιπτώσεις διαφορετικότητας , συμπερίληψης , τις προκλήσεις της εφαρμογής εκπαιδευτικών πρακτικών, καθώς και τις προοπτικές για τη δημιουργία ενός σχολείου για όλους. Στη συνέχεια, παρατίθενται η μεθοδολογία και η ανάλυση των δεδομένων, οι οποίες προέκυψαν από τον διαμοιρασμό ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Οι απαντήσεις που στηρίχθηκε η έρευνα μας προέκυψαν από 103 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης .Κλείνοντας, η έρευνα ανέδειξε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την πολυπλοκότητα της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή έρευνα και υποστήριξη των εκπαιδευτικών ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις διαφορετικές τάξεις και να προωθούν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση.
Αριθμός Εισαγωγής: 013878 cd
Keywords: Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Διαφορετικότητα; Συμπερίληψη; Ένταξη; Ενσωμάτωση; Δημοκρατία; Διαφορετικοί μαθητές; Εκπαιδευτικοί; Απόψεις; Δυσκολίες; Πρακτικές; Σχολείο; Diversity; Inclusion; Integration; Democracy; Different students; Teachers; Views; Difficulties; Practices; School