Αρσενικός εθνικισμός σ' ένα "καθαρό" κράτος. Η περίπτωση της Χρυσής Αυγής (Μια κοινωνιο-ψυχολογική προσέγγιση) - Βρεττού, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
H εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του εθνικισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού και των έμφυλων ρόλων όπως αυτά εκφράστηκαν στα πλαίσια του έθνους-κράτους της νεωτερικότητας. Παρουσιάζεται ο γερμανικός και στη συνέχεια ο ελληνικός εθνικισμός όπως εκφράζεται σήμερα από την Χρυσή Αυγή. Μέσα από την ανάλυση λόγου και περιεχομένου σε συνδυασμό με την κριτική ανάλυση λόγου καταδεικνύεται η απόλυτη ταύτιση ιδεολογίας και πρακτικής ναζισμού και Χ.Α. Δίνεται έμφαση στον φυλετικό και σεξουαλικό ρατσισμό και στον τρόπο με τον οποίο αυτοί συντηρούν τις σχέσεις εξουσίας. Αποδεικνύεται ότι η Χρυσή Αυγή στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας αλλά και εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους αν αυξήσει τη δύναμή της ή αναλάβει την εξουσία. Επισημαίνεται η ανάγκη ενημέρωσης του κοινωνικού σώματος για τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα της οργάνωσης και η αφύπνισή του ώστε να αναχαιτισθεί η ορμή της αυταρχικής της εξάπλωσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 010330-010331 cd
Keywords: Εθνικισμός; Ρατσισμός; Φύλο, Ρόλος του; Κράτος; Εθνικισμός; Ρατσισμός; Σεξισμός; Έμφυλοι ρόλοι; Ουσιοκρατία; Βιοπολιτική; State; Nationalism; Racism; Sexism; Gender roles; Essentialism; Biopolitics