Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης (2008-2018) στην ψυχική υγεία των Ελλήνων - Μπουσιούτη, Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία με τίτλο: Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία» απαρτίζεται από έξι κεφάλαια. Στο πρώτο γίνεται ανάλυση της έννοιας οικονομικής κρίση, τους τύπους οικονομικών κρίσεων, τα αίτια & τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης 2008-2018 καθώς και σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που επέφερε στην Ελλάδα η παγκόσμια κρίση των τελευταίων ετών (2008-2018): επιπτώσεις στην εκπαίδευση, το εθνικό σύστημα υγείας, στους τομείς της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, στην κατανάλωση, τη φορολογία, το συνταξιοδοτικό. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στις έννοιες υγεία, ψυχική υγεία, ψυχική νόσος, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία καθώς και στην έννοια της κατάθλιψης και του άγχους. Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που προσδιορίζουν την υγεία, την θετική απήχηση της εργασίας και την αρνητική της ανεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο στρες και το κοινωνικό άγχος ως επακόλουθα της ανεργίας. Στο πέμπτο κεφάλαιο αποσαφηνίζονται οι σχέσεις οικονομικής λιτότητας & ψυχικής υγείας, εργασίας & οικονομικής λιτότητας, την αμφίδρομη σχέση φτώχειας & ψυχικών διαταραχών και τη διττή σχέση ανεργίας & ψυχικής υγείας. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται λόγος στις εξής δραματικές συνέπειες - επακόλουθα της οικονομικής λιτότητας: την κατάθλιψη, τις αυτοκτονίες, τον τζόγο, τις καταχρήσεις ουσιών και στη σχέση εργαζομένων & ανέργων.
Τhe effects of the economic crisis (2008-2018) on the mental health of Greeks
Μ.Δ.Ε. 435
Keywords: Οικονομική πολιτική,2008-2018; Ψυχική υγεία-Οικονομικές απόψεις; Εκπαίδευση-Οικονομικές απόψεις; Ιατρική φροντίδα-Οικονομικές απόψεις; Οικονομικά - Οικονομικές πτυχές; Economy policy,2008-2018; Mental health-Economic aspects; Education-Economic aspects; Medical care-Economic aspects; Finance-Economic aspects; Οικονομική κρίση - ψυχική υγεία