Έρως: γητευτής θεός ή ψυχών τιμωρός. Οι εκφάνσεις του έρωτα στις τραγωδίες του Σοφοκλή (Αντιγόνη–Τραχίνιαι-Ηλέκτρα) και του Ευριπίδη (Ιππόλυτος-Μήδεια-Άλκηστις) - Τουφεξίδου, Ευαγγελία (My University, 2025)
Αντικείμενο της παρούσης διδακτορικής διατριβής είναι η ανάδειξη και η αποκωδικοποίηση των εκφάνσεων του έρωτα στα δραματικά έργα Ἀντιγόνη, Τραχίνιαι, Ἠλέκτρα του Σοφοκλή και Ἱππόλυτος, Μήδεια, Ἄλκηστις του Ευριπίδη, μια διερεύνηση που αποσκοπεί να αποδείξει τη σαγηνευτική και, κυρίως, την καταστροφική παρέμβαση του έρωτα στη ζωή των μυθοπλαστικών ηρώων. Προβάλλοντας όλες τις πλευρές του έρωτα (εκτός του ρομαντικού και ομοφυλοφιλικού έρωτα) ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης προσπάθησαν να αφυπνίσουν το αθηναϊκό κοινό σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα όπως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και η αξία του ετερόφυλου και συζυγικού έρωτα και να τους οδηγήσουν σε μια ενδότερη ψυχολογική διερεύνηση των συμβάντων, σε μια κοινωνική και πολιτική εμβάθυνση με υπαρξιακό νόημα.
Keywords: Σοφοκλής , 496-406 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) -- Ιστορία και κριτική; Έρως; Ελλάδα -- Κοινωνική ζωή και έθιμα; Έρως; Αφροδίτη; Κλασική Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.; Aττική τραγωδία; Διονυσιακό θέατρο; Σοφοκλής; Ευριπίδης; Πάθος; Αμαρτία; Στρέβλωση του έρωτα; Νυφική παστάδα; Γητευτής θεός; Ψυχών τιμωρός; Ο έρως νικά τα πάντα; Eros; Aphrodite; Fifth-century Athens; Theatre of Dionysus; Αttic tragedy; Sophocles; Euripides; Passion; Sin; Perversion of love; Marriage bed; Captivator god; Punisher god; Amor vincit omnia; Cupid