Επιχειρηματικό σχέδιο για τη βέλτιστη αξιοποίηση το αθλητικού κέντρου νεότητας Αγίου Κοσμά - Καραγιάννη, Ζηνοβία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Το θέμα της διπλωματικής εργασίας αφορά την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά. Η υφιστάμενη εγκατάσταση έχει ως όραμα να προάγει την φιλοσοφία του αθλητισμού με μία μεγάλη ποικιλία μεθόδων αλλά επίσης να εκσυγχρονιστεί σε τέτοιο βαθμό που θα καταφέρει να ανταγωνισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο αντίστοιχα κέντρα αθλητισμού. Η ανάλυση που θα ακολουθήσει θα μας οδηγήσει σε συμπεράσματα για διάφορα θέματα που κύριο σκοπό έχουν τόσο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών όσο και την βιωσιμότητα του κέντρου αλλά και την χρηματοδότηση αυτών των έργων. Παράλληλα, κύριος σκοπός της ανάλυσης είναι να διερευνήσει όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά την παγκόσμια, αφού ως γνωστόν η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και πλέον ο ανταγωνισμός αλλά και οι στρατηγικές που δημιουργούνται εφαρμόζονται σε διεθνή κλίμακα. Όσον αφορά την ανάλυση του περιβάλλοντος θα ήθελα να παραθέσω ότι χρησιμοποιήθηκαν οι αναλύσεις SWOT καθώς επίσης και των πέντε συνιστωσών δυνάμεων του Porter. Μεγάλο βάρος στην ανάλυση έδωσαν τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων καθώς και το ερωτηματολόγιο το οποίο συνέβαλε στην αναγνώριση πολλών νέων αναγκών αλλά και επιθυμιών από τους χρήστες των εγκαταστάσεων και όχι μόνο. Η περιγραφή της διοικητικής δομής του αθλητικού κέντρου καθώς και ζητήματα που αφορούν το σχέδιο λειτουργίας του θα αναλυθούν στην ενότητα της διοίκησης της εγκατάστασης. Η ανάπτυξη του σχεδίου λειτουργίας θα δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα στον τρόπο που θα λειτουργεί πλέον το αθλητικό κέντρο και στις ραγδαίες αλλαγές που θα το καταξιώσουν σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τμήμα της οικονομικής ανάλυσης όπου και πραγματοποιήθηκε μεγάλη προσπάθεια για την συλλογή δεδομένων που συνέβαλλαν στην ρεαλιστική απεικόνιση των προβλέψεων. Η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σε αυτή την ενότητα, αφού η παρουσία των αριθμητικών δεδομένων διασφαλίζει την οικονομική κατάσταση του αθλητικού κέντρου για το επόμενο 12μηνο. Τέλος, στο τμήμα των συμπερασμάτων διατυπώνονται οι τελευταίες σκέψεις μετά από όλες τις αναλύσεις που ακολούθησαν. Οι σκέψεις και οι προτάσεις αυτές σχετίζονται με πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εφαρμογή του σχεδίου αλλά και κάποιες επιπλέον αξιολογήσεις του σχεδιασμού λειτουργίας του αθλητικού κέντρου.
Μ.Δ.Ε. 137
Keywords: Αθλητικές εγκαταστάσεις--Διοίκηση και οργάνωση; Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά; Αθλητικές εγκαταστάσεις--Οικονομία και Διοίκηση