Η συμβολή του Εκπαιδευτικού Δράματος στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου - Καραμάνου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η συγκεκριμένη μεταπτυχιακή μελέτη εξετάζει δύο πεδία επιστημονικής γνώσης, τα οποία αφορούν στο εκπαιδευτικό δράμα και στην αυτοεκτίμηση. Με γνώμονα τον σχεδιασμό της πειραματικής έρευνας και την τεκμηρίωση των αναφερόμενων σε αυτή την μελέτη, η ερευνήτρια προσπάθησε όσο είναι δυνατόν να προσεγγίσει διεπιστημονικά αυτές τις ερευνητικές περιοχές. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν υπάρχει επίδραση ενός ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών της Δ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Για τη συγκεκριμένη μελέτη η ερευνήτρια υιοθέτησε την ποσοτική έρευνα και ειδικότερα τη σταθμισμένη κλίμακα αυτοεκτίμησης του Rosenberg, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα και μετρήσιμα. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 47 μαθητές και μαθήτριες, δύο τμημάτων της Δ΄ τάξης του 4ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου. Το ένα τμήμα ήταν η πειραματική ομάδα όπου αποτελείτο από 24 μαθητές και το άλλο τμήμα ήταν η ομάδα ελέγχου όπου αποτελείτο από 23 μαθητές. Η έρευνα διήρκησε δύο μήνες. Αρχικά, δόθηκε στους μαθητές η κλίμακα αυτοεκτίμησης του Rosenberg, η οποία αφορούσε στις απόψεις τους σχετικά με τις ικανότητές τους και με τους στόχους που θέτουν στη ζωή τους. Στη συνέχεια, έγιναν 15 εργαστήρια , 1 διδακτικής ώρας (2 κάθε εβδομάδα) εφαρμόζοντας τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, οι οποίες είναι κατάλληλες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Μετά από δύο μήνες, που ολοκληρώθηκαν τα εργαστήρια, δόθηκε το ίδιο ερωτηματολόγιο αυτοεκτίμησης που είχε δοθεί αρχικά. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ενισχύθηκε η αυτοεκτίμηση των μαθητών με την χρήση του Εκπαιδευτικού Δράματος. Η έρευνα αποκάλυψε την τελέσγορη χρήση των τεχνικών εκπαιδευτικού δράματος ως μια δημαίνουσα προσέγγιση στην προαγωγή επωφελών συνθηκών μάθησης, όπου όλοι οι μαθητές εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία. Τα αποτελέματα της έρευνας υποστηρίζουν και συμφωνούν με διεθνείς μελέτες. Όμως , ο αριθμός των μέχρι τώρα ελληνικών ερευνών είναι μικρός. Γι'αυτό το λόγο η ελληνική επιστημονική κοινότητα οφείλει να εστιάσει περισσότεροσε αυτό το θέμα, εφόσον η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών μπορεί να συμβάλει θετικά σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
3
Keywords: Δράμα στην εκπαίδευση; Δράμα - Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια); Κλίμακα Rosenberg; Εκπαιδευτικό δράμα; Δράμα στην εκπαίδευση; Δράμα - Μελέτη και διδασκαλία