Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Μεθοδολογικό εργαλείο διαμόρφωσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Νομικό πλαίσιο & Περιοριστική ρύθμιση - Θεοδωρόπουλος, Αριστείδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των άμεσων ξένων επενδύσεων εστιάζοντας στο βαθμό σημαντικότητας του περιορισμού τους. Σε δείγμα 55 χωρών ερευνώνται οι μέσοι όροι των δεικτών περιοριστικής ρύθμισης σε κλίμακα 0 (ανοιχτή) έως 1 (κλειστή). Οι δείκτες αφορούν υπηρεσίες και προϊόντα του πρωτογενή, του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα. Το χρονικό πλαίσιο ορίζεται στο διάστημα 2010 – 2018. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS 21. Οι συγκρίσεις εστιάζουν στο βαθμό σημαντικότητας των παρακάτω παραγόντων: α) αν μία χώρα είναι μέλος του Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης) ή όχι, β) στο είδος των προϊόντων και υπηρεσιών (πρωτογενή – δευτερογενή - τριτογενή) και γ) στον τύπο του νομικού πλαισίου (κοινό και αστικό δίκαιο). Η πολυμεταβλητή ανάλυση διακύμανσης (one-way MANOVA) έδειξε στατιστικά σημαντική επίδραση της ένταξης μίας χώρας στον Ο.Ο.Σ.Α. όσον αφορά στη διαφοροποίηση του δείκτη περιορισμού ρύθμισης στον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα (Wilk’s Λ=0.31, F27,27=2.1, p=<.05, η2=0.68). Η πολυμεταβλητή ανάλυση διακύμανσης (MANOVA) έδειξε ότι δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική αλληλεπίδραση των μεταβλητών μέλη ή μη μέλη ΟΟΣΑ και αστικό ή κοινό δίκαιο (Wilk’s Λ=0,33, F(27,25)=1,86, p>0,05) όσον αφορά τους τρεις τομείς υπηρεσιών από το 2010 μέχρι και το 2018. Η ανάλυση διακύμανσης για επαναλαμβανόμενες μετρήσεις έδειξε στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση του δείκτη περιορισμού ρύθμισης των υπηρεσιών-αγαθών που παρέχονται στον Πρωτογενή, τον Δευτερογενή και τον Τριτογενή τομέα από το 2010 - 2018 (p<0.05).
Foreign Direct Investment: A methodological tool for shaping the global economic system. Legal framework & Restrictive regulation
Keywords: Επενδύσεις, Ξένες; Ανταγωνισμός; Ανάλυση επενδύσεων; Investments, Foreign; Competition; Investment analysis; Άμεσες Ξένες Επενδύσεις; Δείκτης Περιοριστικής Ρύθμισης; Νομικό Πλαίσιο; Foreign Direct Investment; Restrictive Index; Legal Framework