Προβλήματα φοίτησης και σχολικής διαρροής μαθητών Ρομά: αντιλήψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας - Αμπαντζή, Μάρθα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η εκπαίδευση των Ρομά αποτελεί ένα σημαντικό θέμα διερεύνησης και συζήτησης, καθώς διαπιστώνονται μεγάλα ποσοστά σχολικής διαρροής ή αποσπασματικής φοίτησης. Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με το φαινόμενο της σχολικής διαρροής και τα προβλήματα φοίτησης που δημιουργούνται στην εκπαίδευση των Ρομά μαθητών/τριών στην Π.Ε. Καρδίτσας. Πραγματοποιείται η αναζήτηση των αιτιών που προκαλούν τη μη τακτική φοίτηση τους καθώς και οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρομά μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι διδάσκουν σε τμήματα μόνο με Ρομά μαθητές/τριες ή σε μικτά. Επίσης, έγινε προσπάθεια να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Ρομά μαθητές, και γενικότερα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η μέθοδος έρευνας που επιλέχθηκε είναι η ποιοτική, το μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι η ημι- δομημένη συνέντευξη και τα ερευνητικά υποκείμενα είναι 10 εκπαιδευτικοί της Π.Ε Καρδίτσας που διδάσκουν σε μαθητές Ρομά. Αναλύοντας τα δεδομένα των συνεντεύξεων, συμπεραίνεται ότι η σχολική διαρροή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κυρίως κοινωνικούς, οικογενειακούς και οικονομικούς, φαινόμενο το οποίο επηρέασε ακόμη περισσότερο η περίοδος της πανδημικής κρίσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013290 cd
Keywords: Τσιγγάνοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Σχολική αποτυχία -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Ρομά; Προβλήματα φοίτησης; Σχολική διαρροή; Covid-19; Κέντρα Κοινότητας με παράρτημα Ρομά; Roma; Student problems; School dropout; Covid-19