Η δράση και η σφαγή της Μεραρχίας Αcqui στην Κεφαλλονιά (1943) - Σπαθή, Λουκία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στη διατριβή εξιστορείται η ιστορία της Μεραρχίας Acqui, στη Κεφαλλονιά, στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο από τη συγκρότηση της στην Ιταλική χερσόνησο μέχρι την Ιταλογερμανική σύρραξη και τη σφαγή των στρατιωτών της από τον Γερμανικό στρατό. Όσοι Ιταλοί στρατιώτες κατάφεραν να επιζήσουν ακολούθησαν 3 δρόμους. Είτε θανατώθηκαν σε εσκεμμένα ναυάγια, στη μετάβασή τους από τον Γερμανικό στρατό στον Ελλαδικό χώρο για δήθεν επιστροφή στην πατρίδα τους, είτε στέλνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε αναγκάζονταν να συμμαχήσουν με τους Γερμανούς για να γλιτώσουν τον θάνατο. Μια μικρή μερίδα από Ιταλούς στρατιώτες, θαρραλέοι εισχώρησαν στην Εθνική αντίσταση, σε οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Λ.Α.Σ.
Keywords: Κεφαλλονιά (Νησί, Ελλάδα) -- Στρατιωτική ιστορία -- 20ος αιώνας; Κεφαλλονιά (Νησί, Ελλάδα) -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Ιταλοί -- Ελλάδα -- Κεφαλλονιά (Νησί) -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Ελλάδα -- Κεφαλλονιά (Νησί); Μεραρχία Acqui; Κεφαλλονιά; Ιταλική κατοχή; Γερμανοιταλική σύγκρουση; Acqui Division; Kefalonia; Italian occupation; Italo-German conflict