Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Τζαμαλούκας, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον δημόσιο τομέα παρουσιάζουν τις τελευταίες δεκαετίες έντονο και αυξανόμενο ενδιαφέρον μελέτης, ενώ παράλληλα διαφαίνεται πως υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ή ακόμα και ταύτισης μεταξύ των δύο εννοιών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το ενδιαφέρον αυτό απέκτησε άλλη διάσταση, καθώς η ζήτηση για ψηφιακές διαδικασίες και υπηρεσίες κορυφώθηκε, ενώ η απαίτηση για εφαρμογή καινοτόμων ψηφιακών λύσεων αποτέλεσε επιταγή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη δημόσια διοίκηση εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές, έχοντας ως επικρατέστερη αυτή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η έννοια της καινοτομίας, σε μια πολύ βασική απόδοση, αντιμετωπίζεται ως η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ιδέας, πρακτικής, τεχνολογίας ή προϊόντος, με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγεται αξία. Αντιμετωπίζοντας ενιαία τις δύο έννοιες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη διαδικασία εφαρμογής καινοτομιών στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να επιτευχθούν νέες μορφές διακυβέρνησης μέσα από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Η σημασία του ρόλου της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι θεωρείται από τον ΟΗΕ ως ένα εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών και την παροχή υπηρεσιών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs). Η μελέτη της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής αλλά και εμπειρικής έρευνας με βασικότερο κίνητρο την ανάγκη για αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και της αναγνώρισης των παραγόντων που συνεισφέρουν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επισκόπηση της βιβλιογραφίας όπως και των κειμένων στρατηγικής που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια από διεθνείς και εθνικούς φορείς ανέδειξε ότι υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία προς διερεύνηση. Παράλληλα, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, με επίκεντρο τον ελληνικό χώρο, ανέδειξε ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, πυροδότησαν μια αλυσίδα από καινοτόμες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εξειδικεύοντας, η παρούσα εργασία επιχειρεί τη διερεύνηση της αντίληψης που υπάρχει για τις έννοιες της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο τομέα, καθώς και στην αναγνώριση των κοινών παραγόντων οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη των δύο εννοιών. Προκειμένου να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού, στην οποία συμμετείχαν στελέχη τα οποία υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης. Περισσότερο από ποτέ, ο δημόσιος τομέας βρίσκεται σε μια ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική τροχιά, με την υφιστάμενη κατάσταση να μεταβάλλεται διαρκώς, σε διοικητικό, οργανωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και τεχνολογικό επίπεδο. Πρέπει λοιπόν να θεωρείται δεδομένο ότι η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βρίσκονται στο προσκήνιο για σημαντικό διάστημα στο μέλλον.
Innovation and Digital Transformation in Public Administration and Local Government
Αρ. Εισ.: 05 cd
Keywords: Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; Τεχνολογικές καινοτομίες -- Διοίκηση και οργάνωση; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Καινοτομία; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ψηφιακές δεξιότητες; Δημόσιος τομέας; Δημόσια αξία; Innovation; Digital transformation; Public sector; E-government; Digital skills; Public value