Κυκλική Οικονομία και πόλεις. Μία συγκριτική αξιολόγηση αστικών στρατηγικών Ελληνικών πόλεων - Κιάσσου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση της έννοιας της κυκλικής οικονομίας, πώς λειτουργεί, ποιές είναι οι αρχές της, καθώς και ποιά είναι τα οφέλη από την εφαρμογή της. Γίνεται μία ιστορική αναδρομή στις στρατηγικές που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Περιβαλλοντικό τομέα. Παρουσιάζεται το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πώς αυτό προσαρμόζεται στα συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Γίνεται ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα. Αναλύεται ο ρόλος των πόλεων στην κυκλική οικονομία, όπως επίσης και οι τρόποι διατήρησης της βιωσιμότητάς τους. Μελετάται ο τρόπος βελτίωσης της ζωής των κατοίκων με πολλαπλούς τρόπους, αυξάνοντας διαρκώς την αποδοτικότητα των φυσικών πόρων. Επιπρόσθετα, αναλύεται ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Ακολουθεί εκτενής αναφορά σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, την Γλασκώβη, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα κυκλικής οικονομίας. Αναλύονται οι τομείς στους οποίους έδωσε προτεραιότητα για την επίτευξη των στόχων της. Στην συνέχεια παρουσιάζονται δύο μεγάλες ελληνικές πόλεις με εγκεκριμένο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, η Αθήνα και το Ηράκλειο. Πραγματοποιείται συγκριτική αξιολόγηση των Στρατηγικών τους, στον συγκεκριμένο τομέα. Στην συνέχεια οι πόλεις συγκρίνονται βάσει του πληθυσμού τον οποίον καλύπτουν, καθώς και του επιπέδου των δράσεων που έχουν αναλάβει. Επιπλέον χρησιμοποιείται δείκτης δημιουργίας και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Στο τέλος παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση, όπως επίσης θέτονται προβληματισμοί για την εξέλιξη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας στο μέλλον.
Circular Economy and cities. A comparative assessment of urban strategies of Greek cities
Keywords: Φυσικοί πόροι; Ενέργεια; Πόλεις και κωμοπόλεις; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Κυκλική οικονομία; Βιωσιμότητα; Αποδοτικότητα; Φυσικοί πόροι