Διαχρονική ανάλυση Δεδομένων πυροβόλων όπλων και πλαστών εντύπων και η σχέση τους με κοινωνικοοικονομικά Δεδομένα - Πιττάκη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα εργασία λαμβάνει χώρα σύγκριση μεταξύ οικονομετρικών δεικτών και δεδομένων που αντιπροσωπεύουν παράνομη δραστηριότητα. Πρόκειται για ακατέργαστα δεδομένα που παρείχε το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και αφορούν εισερχόμενες υποθέσεις πυροβόλων όπλων και αμφιβόλου γνησιότητας εντύπων στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών μεταξύ 2017 και 2022. Στόχος είναι να γίνει κατανοητή η σχέση μεταξύ της εγκληματικής δραστηριότητας και της κοινωνικοοικομικής κατάστασης. Σημαντικό ρόλο στην ανάλυση παίζει ο χρόνος, ο οποίος χρησιμοποιείται μέσω της ανάλυσης των χρονικών υστερήσεων ώστε να γίνει εφικτό να ερμηνευτεί η εγκληματολογική εικόνα σε κάθε οικονομική κατάσταση ή αλλαγή. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εξέταση συσχετίσεων ανά ζεύγη, αρχικά ταυτόχρονα και στη συνέχεια αναλύοντας τις στατιστικά σημαντικές χρονικές υστερήσεις, ώστε να αναγνωρισθούν οι μακροχρόνιες επιδράσεις των κοινωνικοοικονομικών μεταβλητών στα αστυνομικά δεδομένα. Βρέθηκε πως η δραστηριότητα που σχετίζεται με τα πλαστά έντυπα ήταν ιδιαιτέρως ευαίσθητη σε κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, και μάλιστα επηρεάζεται από αυτές σε πολλαπλά χρονικά σημεία. Η τήρηση των δεδομένων εμπλουτισμένων με στοχευμένες πληροφορίες και καταγεγραμμένων στον κατάλληλο χρόνο, θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης μέρους του εγκλήματος.
Μ.Δ.Ε. 424
Keywords: Ανάλυση δεδομένων; Όπλα-Κοινωνικές απόψεις-Οικονομικές απόψεις; Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)-Ελλάδα, 2017-2022; Νομικά έγγραφα; Ταυτοποίηση; Data analysis; Weapons-Social aspects-Economic aspects; Criminal Investigations Directorate- Greece, 2017-2022; Παράνομη δραστηριότητα; Κοινωνικοοικονομικές συνθήκες; Ανάλυση αιτιότητας; Illegal activities; Socioeconomic conditions; Analysis of causality