Τα χαρακτηριστικά του εσωτερικού ελέγχου στους ΟΤΑ Α' βαθμούυπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων - Σέλβη, Μαρία Μελαχροινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων ετών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ο Εσωτερικός Έλεγχος μέσα από το ρόλο του σε ένα Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, όπως διαμορφώθηκε με τις νέες εξελίξεις, επιχειρεί να συμβάλλει μεθοδικά στην εύλογη διαβεβαίωση της χρηστής Διοίκησης και της διαχείρισης οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο που αφορά στη λειτουργία της Ελεγκτικής εν γένει και του Εσωτερικού Ελέγχου ειδικότερα και αναλύονται τα δεδομένα όπως προέκυψαν από την αποστολή ερωτηματολογίου σε 45 δήμους, από τους οποίους ανταποκρίθηκαν οι 21. Η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πακέτο SPSS και οδήγησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία δείχνουν τις παθογένειες του εγχειρήματος. Στο τέλος επιχειρείται η διατύπωση προτάσεων που προκύπτουν από την τριετή εμπειρία μου ως εσωτερική ελέγκτρια του Δήμου Κομοτηνής.
The characteristics of internal control in A' grade local government organization in the light of new developments
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Εσωτερικός Έλεγχος; υστήματα Εσωτερικού Ελέγχου; Δημοσιονομικός Κίνδυνος; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης