Πελατοκεντρική στρατηγική και επιχειρησιακή επίδοση στα γυμναστήρια της Ελλάδας - Σκαμάγκη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης παρατίθενται τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο τα γυμναστήρια στην Ελλάδα αναλαμβάνουν δράσεις πελατοκεντρικής στρατηγικής, καθώς και του βαθμού στον οποίο η εφαρμογή τέτοιων δράσεων επιδρά θετικά στις επιχειρησιακή τους επίδοση σε σχέση με τους στόχους τους, τη διαχρονική τους πορεία και τον ανταγωνισμό. Η ανασκόπηση της διεθνούς εμπειρίας και βιβλιογραφίας καθόρισε το πλαίσιο εφαρμογής της συγκεκριμένης έρευνας, ενώ το ερωτηματολόγιο δομήθηκε με βάση αντίστοιχο προγενέστερης έρευνας για τη μελέτη της πελατοκεντρικής στρατηγικής στις επιχειρήσεις. Για τις ανάγκες τις έρευνας κλήθηκαν να συμμετάσχουν εργαζόμενοι στα γυμναστήρια της Ελλάδας από διάφορες θέσεις, διοικητικές και μη. Τα αποτελέσματα της έρευνας πιστοποιούν την ευρεία εφαρμογή πελατοκεντρικών στρατηγικών από τα Ελληνικά γυμναστήρια και τη σημαντική επίδραση των δράσεων αυτών στην επιχειρησιακή τους επίδοση. Η αξιολόγηση των δράσεων και των επιδόσεων φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από τη θέση των εργαζομένων στην επιχείρηση, αλλά και από το μέγεθος της επιχείρησης, ενώ οι επι μέρους δράσεις πελατοκεντρικών στρατηγικών συσχετίζονται ισχυρά μεταξύ τους. Εκτός από τα αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, η μελέτη περιλαμβάνει ακόμα εκτενή αναφορά στα στάδια εφαρμογής της έρευνας, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές έρευνες σε συναφές αντικείμενο.
Customer-oriented Strategy and Business Performance in fitness clubs in Greece
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Πελάτες; Πελατοκεντρισμός; Γυμναστήρια; Επιχειρησιακή επίδοση