Η επίδραση του εσωτερικού ελέγχου στον εξωτερικό έλεγχο και η συμβολή του στον εντοπισμό οικονομικών ατασθαλιών - Ίσσαρη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Απεικονίζεται η επίδραση του Εσωτερικού ελέγχου στον Εξωτερικό έλεγχο, όπως και η συμβολή του στον εντοπισμό της οικονομικής ατασθαλίας. Έτσι λοιπόν δίδεται έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η αποτελεσματικότητα του Εσωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις. Αναλύθηκαν τα σκάνδαλα της Τράπεζας Κρήτης, της ENRON και της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, με βασικό κοινό τους την πολιτική ανάμιξη της εκάστοτε κυβέρνησης. Παρατηρήθηκε στα σκάνδαλα που αναφέρθηκαν, ότι τα προσωπικά συμφέροντα των μελών που απαρτίζουν την διοίκηση μια επιχείρησης, μπορεί συχνά να συγκρούονται με αυτά της επιχείρησης, βάζοντας σαν προτεραιότητα τα δικά τους. Αυτό είναι ένα θέμα για προβληματισμό, καθώς οδηγεί σε μη αποτελεσματικότητα της εταιρείας. Ο Εσωτερικός έλεγχος σε αυτά τα σκάνδαλα δεν λειτούργησε όπως ορίζεται από τις νομοθετικές διατάξεις. Από την άλλη πλευρά ο Εξωτερικός έλεγχος στο σκάνδαλο της ENRON απέκρυψε τα ευρήματα, εμποδίζοντας την έγκαιρη αποκάλυψη του στις αρμόδιες αρχές. Στο σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης ο Εξωτερικός έλεγχος καθυστέρησε να λειτουργήσει γιατί δεν δόθηκε άμεσα εντολή από τις αρμόδιες αρχές. Στην περίπτωση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, δυσκολεύτηκε το έργο του Εξωτερικού ελέγχου λόγω της φύσης της οικονομικής ατασθαλίας. Διαπιστώθηκε ότι σε βάθος λίγων χρόνων σημειώθηκαν σκάνδαλα παρόλους τους μηχανισμούς για την αποτροπή τους. Ο έλεγχος, είτε πρόκειται για Εσωτερικό είτε για Εξωτερικό, αποδείχθηκε ότι ήταν ελλιπής και μη αποδοτικός.
The impact of internal audit on external audit and its contribution to the detection of financial irregularities
Μ.Δ.Ε. 41
Keywords: Εσωτερικός - Εξωτερικός έλεγχος; Οικονομική ατασθαλία; Εσωτερικός - Εξωτερικός έλεγχος; Οικονομική ατασθαλία; Internal - External audit; Financial irregularities