Ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς 2030 / Συστάσεις του ΟΟΣΑ για την Επένδυση σε Δεξιότητες και την Ισότητα των δύο Φύλων - Φυρίγου-Κόνσολο, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολλοί υποστηρικτές έχουν λάβει μέτρα για να δώσουν προτεραιότητα στην ισότητα των φύλων στην πολιτική. Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ των φύλων , τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να διασφαλιστεί πως η δημόσια πολιτική αντανακλά πραγματικά - και έχει ως αποτέλεσμα - περισσότερες κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, στις οποίες τα αγόρια, τα κορίτσια, και γενικότερα τα δύο φύλα μπορούν όλοι να επιτύχουν το πραγματικό τους δυναμικό. Η εκπαίδευση όσο και οι δεξιότητες , μέσω της δια βίου μάθησης, χαρακτηρίζονται για τις οικονομίες ως το παγκόσμιο νόμισμα του αιώνα μας. Χωρίς επαρκή επένδυση την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, οι άνθρωποι παραμένουν αναξιοποίητοι στο περιθώριο της κοινωνίας και η νέα γενιά επιστημόνων και εργαζομένων βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Η εργασία εξετάζει το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων καθώς και το καθεστώς ισότητας ανάμεσα στα φύλα. Βασικοί άξονες είναι οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΟΟΣΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ελλάδα λαμβάνει κυρίως από τους φορείς αυτούς που είναι μέλος κατευθύνσεις για τους κλάδους της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Στο τέλος της εργασίας θα αναφερθούν προτάσεις στις οποίες θα μπορούσε να κινηθεί η χώρα μας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της και να διασφαλισθεί η υλοποίησή τους με την υποστήριξη των διεθνών οργανισμών.
Inclusive Growth 2030/ OECD Recommendations on the Investment in Skills and Gender Equality
Keywords: Δημόσια πολιτική; Ισότητα; Φύλο, Ρόλος του; Επένδυση σε δεξιότητες; Δια βίου μάθηση; Ισότητα φύλων; Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς; Κοινωνική συνοχή