Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ - Κουκούμη, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα διατριβή, αποτελεί μέρος της θεωρητικής και πρακτικής μελέτης, με αντικείμενο , τη σε βάθος κατανόηση των διαδικασιών φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από τη μελέτη των χωρών που αποτελούν τον οικονομικό οργανισμό του ΟΟΣΑ (Οικονομικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης) . Η θεωρητική προσέγγιση στηρίζεται σε αποτελέσματα ερευνών τα οποία αποτελούν το εμπειρικό υπόβαθρο της μελέτης, ενώ η ποσοτική μελέτη των στοιχείων βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία που έχει εκδώσει ο ΟΟΣΑ. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ολοκλήρωση της διατριβής είναι η δευτερογενής έρευνα και για τον λόγο αυτό διερευνήθηκαν οι θεωρητικές μελέτες που υπάρχουν στην ελληνική και στη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούν τα φαινόμενα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον, τα συμπεράσματα της δευτερογενούς έρευνας αξιοποιήθηκαν προκειμένου να προκύψουν τα αποτελέσματα της θεωρητικής και πρακτικής προσέγγισης του θέματος της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ. Εν κατακλείδι, τα τελικά συμπεράσματα της μεταπτυχιακής εργασίας, δείχνουν ότι εντός του οργανισμού υπάρχουν ορισμένες χώρες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας , με συνέπεια, κάποιες κατηγορίες ανθρώπων να είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Επομένως, θα πρέπει να αναπτυχθούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις, που μακροπρόθεσμα μέσω των διαφόρων θεσμών, σχέσεων και ατομικών ενεργειών θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Μ.Δ.Ε. 6
Keywords: Φτώχεια -- Αναπτυγμένες χώρες; Κοινωνική περιθωριοποίηση; Φτώχεια; Κοινωνικός αποκλεισμός; Οικονομικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης; Αναπτυγμένες χώρες; Ανεργία; Προσδόκιμο ζωής; Παιδική θνησιμότητα