Επιχειρηματικό σχέδιο για ίδρυση επιχείρησης εμπορίας ελαιολάδου στην Π.Ε Μεσσηνίας - Αργυρίου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η ελαιοκομία είναι μια οικονομική δραστηριότητα με τεράστια ιστορία στον ελλαδικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της μεσογείου. Ιδίως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε Μεσσηνίας είναι μια δραστηριότητα με την οποία συνδέεται ένα μεγάλο τμήμα του τοπικού πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια, η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας του COVID-19 καθώς και της στροφής των ανθρώπων στην εύρεση ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων. Αυτό έχει καταστήσει την καλλιέργεια της ελιάς μία -πιθανώς- αξιόλογη επενδυτική ιδέα με αρκετά μεγάλο περιθώριο κέρδους. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση αυτής της ιδέας, μέσω της σύνταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου ίδρυσης εταιρείας εμπορίας ελαιολάδου, το οποίο παράγεται από τους δύο εταίρους της, στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η επιχείρηση θα εμπορεύεται αυστηρά και μόνο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σε φιάλες διαφόρων όγκων. Η διάθεση του ελαιολάδου θα γίνεται σε premium σημεία της Νότιας Πελοποννήσου (εστιατόρια, ξενοδοχεία και ορισμένα καταστήματα ειδών παραδοσιακής κουζίνας). Στον πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια εισαγωγή για την καλλιέργεια της ελιάς και συνοπτικά της αλυσίδας παραγωγής ελαιολάδου. Έπειτα, στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μια παρουσιάση του ύψους παραγωγής στις κυριότερες χώρες παραγωγούς, των τιμών σε αυτές αλλά και των τιμών που επικρατούν σε βασικές περιοχές παραγωγής της Ελλάδας. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η επιχείρηση, η στρατηγική της και ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθεί το προϊόν στην αγορά. Στη συνέχεια, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης καθώς και ορισμένοι αριθμοδείκτες και η ανάλυση ευαισθησίας και τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται μια σύνοψη της ιδέας, συζήτηση επί των οικονομικών της αποτελεσμάτων καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής.
Business Plan for an Olive Oil Trading Company in the Regional Unit of Messinia
Μ.Δ.Ε. 125
Keywords: Ελαιοκομία; Ελαιοκομία -- Ελλάδα -- Περιφέρεια Πελοποννήσου -- Μεσσηνία (Νομός); Επιχειρησιακός προγραμματισμός -- -- Ελλάδα -- Περιφέρεια Πελοποννήσου -- Μεσσηνία (Νομός); Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρηματικότητα; Ελιά; Ελαιόλαδο; Μεσσηνία; Τυποποίηση ελαιόλαδου; Olive; Olive-oil; Messinia; Olive-oil trading