Πολιτικές για την ισότητα και την ποιότητα και η εφαρμογή τους σε σχολεία με μαθητές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων - Δημίδη, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αφορά τη μελέτη του ζητήματος της ένταξης των παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και συνδυάζει τη βιβλιογραφική επισκόπηση με την εμπειρική έρευνα σε σχολεία. Το θέμα προσεγγίζεται από τη σκοπιά εκπαιδευτικών πολιτικών που αποβλέπουν στη δημιουργία σχολείων που θα παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες, αίροντας διακρίσεις και αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα. Το όραμα ενός τέτοιου εκπαιδευτικού συστήματος μεταβάλλεται μέσα στον χρόνο και αποτυπώνεται στον δημόσιο λόγο μέσω επιστημονικών μελετών, κοινωνικών διεργασιών και πολιτικών διαβουλεύσεων. Η παρούσα μελέτη αρχικά περιγράφει την εξέλιξη αυτών των προσπαθειών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολούθως εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ελληνική περίπτωση. Εξετάζει το ζήτημα διερευνώντας τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών λειτουργών που καλούνται να υλοποιήσουν πολιτικές για την ισότητα και την ποιότητα. Η μεθοδολογία που ακολουθείται για τη διεξαγωγή της εμπειρικής έρευνας είναι η ποιοτική κοινωνική έρευνα μέσω ημι-δομημένων συνεντεύξεων. Η μελέτη, βάσει των ευρημάτων της, αναδεικνύει το χάσμα που υφίσταται μεταξύ της ανάπτυξης και της εφαρμογής των συγκεκριμένων πολιτικών στο επίπεδο της σχολικής καθημερινότητας και των πρακτικών ένταξης. Εν συντομία, το χάσμα αυτό αφορά σε αντιφάσεις των εκπαιδευτικών πολιτικών και συνδέεται με προβλήματα όπως η αργοπορημένη στελέχωση των μονάδων με εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, η πλημμελής κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής και οι ελλείψεις κατάλληλου εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού υλικού.
Αριθμός Εισαγωγής: 012486-012487 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Πολιτικές για την ισότητα; Πολιτικές για την ποιότητα; Εκπαιδευτικοί; Διευθυντές; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Equality policies; Quality policies; Teachers; Headmasters/headmistresses; Primary education; Vulnerable social groups