Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η Επιχειρηματική και η Οικονομική Διάσταση του Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αμυκλών Λακωνίας - Χίου, Ερασμία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Σκοπός της εργασίας μου είναι η διερεύνηση της προσφοράς των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην στήριξη της Επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο. Μέσα από την προσέγγιση εννοιολογικών εννοιών της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας επιχειρώ, να αναδείξω την συμβολή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στις δραστηριότητες του Τρίτου Τομέα. Αν και στην Ελλάδα της κρίσης, η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα συνθέτει το πρόγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής, η ανάπτυξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος των αντίστοιχων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Όμως οι δράσεις τους παροτρύνουν τις ομάδες εκείνες που αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό και την ανεργία, να δημιουργήσουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Θα συνεχίσω την παρουσίαση της εργασίας μου, με τους ορισμούς που έχουν δοθεί για τους Συνεταιρισμούς, τις συνεταιριστικές αξίες και αρχές, την νομοθεσία και την ιστορική εξέλιξη των συνεταιρισμών στη χώρα μας ενώ στη συνέχεια μέσα από το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Λακωνίας, θα παρουσιάσω τις επιχειρηματικές, οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, μέσα από τις οποίες συνέβαλε στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μιας και δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1965, μιας δύσκολης οικονομικά εποχής για την Ελλάδα.
Social Cooperative Enterprises in Greece, the Business and Financial Aspect of the Cooperative for Citrus Processing of Amikles, Laconia
Keywords: Συνεταιρισμοί; Επιχειρήσεις--Ελλάδα; Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Οικονομική ανάπτυξη; Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις; Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών; Τοπική Ανάπτυξη; Συνεταιριστικές Αξίες