Ενεργοποίηση Γονέων μέσω του ΣΑΔΕΠΕΑΕ στην Αριθμητική, σε Μαθητή με Ήπια Νοητική Καθυστέρηση - Σκούρτας, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σύμφωνα με το ανθρωποκεντρικό πολυδιάστατο μοντέλο προσέγγισης της αναπηρίας, στα πλαίσια της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), τα προσαρμοσμένα παιδαγωγικά προγράμματα με την ενεργοποίηση των γονέων αποτελούν κατάλληλες εφαρμογές, που μπορούν να μειώσουν τα προβλήματα των ατόμων που απορρέουν από την κατάσταση αναπηρίας και/ή τις Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ). Οι ‘θυρίδες ακρόασης’ στην Ιταλία, οι ‘δομημένες συναντήσεις’ στην Αγγλία, αλλά και επικαιροποιημένες έρευνες με βάση το βίωμα των γονέων, ανέδειξαν δυνατότητες ενεργοποίησης των γονέων, μέσα από την ισότιμη επικοινωνία και δομημένη συνεργασία. Σκοπός της έρευνας, ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων του ΣΑΔΕΠΕΑΕ να υποστηρίξει αποτελεσματικά στις αριθμητικές δεξιότητες παιδιά με ήπια νοητική καθυστέρηση, ενεργοποιώντας τους γονείς. Ακολουθήθηκε μεικτή μεθοδολογία. Συγκεκριμένα, σε μελέτη περίπτωσης παιδιού 8 ετών με ήπια νοητική καθυστέρηση, εφαρμόσαμε ΣΑΔΕΠΕΑΕ με έμφαση στην αριθμητική, συλλέγοντας ποιοτικά δεδομένα κατά τη διάρκεια συμμετοχικής παρατήρησης 152 ωρών, μέσα από την μεθοδολογία της ειδικής διδακτικής, της παρατήρησης, της παρέμβασης και 22 συναντήσεις με τους γονείς. Επίσης, συλλέξαμε ποιοτικά δεδομένα, μέσα από συνεντεύξεις με σύμβουλο ειδικής αγωγής, ειδικό παιδαγωγό και εκπαιδευτικό γενικής αγωγής και ποσοτικά δεδομένα με ερωτηματολόγιο, προσεγγίζοντας τις εμπειρίες 34 γονέων και εκπαιδευτικών. Με βάση την πολυδιάστατη ανάλυση των αποτελεσμάτων, επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι η ενεργοποίηση γονέων διευκολύνεται εφαρμόζοντας ένα ΣΑΔΕΠΕΑΕ, βελτιώνει τις επιτεύξεις μαθητή με ήπια νοητική καθυστέρηση και ότι το ΣΑΔΕΠΕΑΕ υποστηρίζει αποτελεσματικά τόσο το μαθητή όσο και τον γονεϊκό ρόλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, επικυρώνεται η δυνατότητα ανάπτυξης για τη χώρα μας, ενός ανοικτού και δομημένου πλαισίου ενίσχυσης της ενεργοποίησης των γονέων, παράλληλα με το ΣΑΔΕΠΕΑΕ.
Mobilitazione dei genitori tramite il MISIPISIcBES in aritmetica, nel caso di un alunno con Lieve Ritardo Mentale
Mobilising parents through TISIPfPSEN in arithmetic, in the case of a pupil with Mild Mental Retardation
Keywords: Αριθμητική -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Προγράμματα δραστηριοτήτων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; ΣΑΔΕΠΕΑΕ; Ενεργοποίηση γονέων; Ήπια νοητική καθυστέρηση; Αριθμητική