Η διερεύνηση των απόψεων των διευθυντών των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθία, σχετικά με τη συμβολή της καινοτομίας στον μετασχηματισμό μιας σχολικής μονάδας σε "σχολείο που μαθαίνει-έξυπνο σχολείο"(learning school-intelligent school). - Καλογεροπούλου, Αριστέα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η καινοτομία ως έννοια αφορά στην καινούργια και στην νέα ιδέα η οποία θα εισαχθεί στην σχολική μονάδα και η οποία θα συντελέσει σε αλλαγές στις αρχές, στις στάσεις και τις πεποιθήσεις των μελών του οργανισμού. Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με καινοτομίες τόσο στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική πρακτική όσο και στη διοικητική και οργανωτική πράξη. Στην παρούσα ερευνητική εργασία διερευνώνται οι αντιλήψεις των διευθυντών/τριων των γυμνασίων του Νομού Κορινθίας σχετικά με την έννοια της καινοτομίας και τη συμβολή της στην μεταβολή του σχολείου, σε σχολείο που μαθαίνει, ένα έξυπνο σχολείο. Ένας οργανισμός ο οποίος έχει μεταβληθεί σε κοινότητα μάθησης όπου όλοι μαζί μαθαίνουν, επικεντρώνεται στη μάθηση και αναζητά ευκαιρίες για νέα γνώση, προωθεί τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ των μελών του οργανισμού, η ηγεσία υποστηρίζει και ενδυναμώνει στρατηγικά τη μάθηση και εστιάζει στα αποτελέσματα των επιτευγμάτων των μαθητών και κατ’ επέκταση της σχολικής μονάδας . Η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας πραγματοποιήθηκε με την ποιοτική μέθοδο. Το δείγμα το αποτέλεσαν 13 διευθυντές /τριες των Γυμνασίων της Κορινθίαςκαι η συλλογή των δεδομένων έγινε εφαρμόζοντας την προσωπική-τηλεφωνική συνέντευξη, λόγω των μέτρων απαγόρευσης της πανδημίας του κορονοϊού. Αξιοποιήθηκε ο τύπος της ημιδομημένης συνέντευξης, ακολούθησε η απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων και έγιναν συγχωνεύσεις και κωδικοποιήσεις ώστε να βγαίνει το σωστό νόημα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας ολοκληρώθηκε με βιβλιογραφική και αρθρογραφική ανασκόπηση. Τα ευρήματα της ερευνητικής εργασίας έδειξαν ότι, η καινοτομία είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας των σχολείων με σκοπό την αλλαγή, την βελτίωση και την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού τους έργου. Η ηγεσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή της καινοτομίας και μετασχηματίζει το ρόλο της με χαρακτηριστικά του συμμετοχικού κλίματος στη λήψη αποφάσεων, κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας, που συντελούν στην οργανωσιακή αλλαγή. Η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ενισχύεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των αλλαγών που συμβαίνουν. Εντούτοις, ενώ φαίνεται να έχουν επιτευχθεί αλλαγές σε εκπαιδευτικό και οργανωσιακό επίπεδο και πρόοδος των σχολικών μονάδων, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, προσπάθεια, υπομονή και υποστήριξη των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα, ώστε να γίνει η επιθυμητή μετάβαση από μια παραδοσιακή σχολική μονάδα με χαρακτηριστικά οργανωσιακής μάθησης σε έναν μανθάνοντα οργανισμό.
Αριθμός Εισαγωγής: 012984 cd
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Σχολικής βελτίωσης προγράμματα --Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Καινοτομία; Εκπαιδευτική αλλαγή; Κοινότητες μάθησης; Οργανισμός που μαθαίνει; Innovation; Educational change; Learning communities; Learning organization