Οι αντιλήψεις των γονέων σχετικά με τον ρόλο των παιδικών σταθμών/παιδαγωγικών κέντρων. Μελέτη περίπτωσης: Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί Δήμου Καλλιθέας-Αττικής - Μεζίνη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην ερευνητική αυτή μελέτη εξετάζονται οι αντιλήψεις των γονιών που τα παιδιά τους φοιτούν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σχετικά με την αγωγή/ εκπαίδευση και φροντίδα στην προσχολική ηλικία καθώς και την συνεργασία και συμμετοχή των ίδιων στην λήψη αποφάσεων για την λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών. Στο Θεωρητικό μέρος της εργασίας , εξετάζεται η σπουδαιότητα της προσχολικής αγωγής/ εκπαίδευσης, ο θεσμός των παιδικών σταθμών και η λειτουργία τους και τέλος ο ρόλος των γονιών και η σημασία της συνεργασίας και της συμμετοχής τους στην λήψη αποφάσεων για την λειτουργία του παιδικού σταθμού. Από μεθοδολογική άποψη , επιλέχθηκε το ερωτηματολόγιο ως ερευνητικό εργαλείο για τη συλλογή των δεδομένων στο πλαίσιο των ερωτημάτων της έρευνας. Το δείγμα αποτέλεσαν γονείς παιδιών που φοιτούν σε τάξεις προνηπίων των δημοτικών παιδικών σταθμών του Δήμου Καλλιθέας – Αττικής. Στα κυριότερα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται η διαπίστωση ότι οι γονείς στέλνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό για να ωφεληθεί από ένα σύγχρονο πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης. Επιθυμούν υψηλής ποιότητας φροντίδα υποστηρικτική του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι πλεονεκτούσα αυτού. Θεωρούν σημαντικό να εκπροσωπούνται στα όργανα διοίκησης αλλά δεν είναι σε θέση να απαντήσουν που οφείλεται η μη συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης και στην λήψη αποφάσεων. Λέξεις κλειδιά: Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, Προσχολική αγωγή/ εκπαίδευση, Γονείς.
Αριθμός Εισαγωγής: 012114- 012215 cd
Keywords: Παιδικοί σταθμοί; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Γονείς; Δημοτικός Παιδικός Σταθμός; Προσχολική αγωγή; Εκπαίδευση; Γονείς; Pre-school education; Municipal day nursery; Parents