Άτομα με οπτική αναπηρία και αποκλεισμός από την αγορά εργασίας - Τσιάλα, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η συγκεκριμένη έρευνα εστιάζει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία στην αγορά εργασίας. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνήσει εάν τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό στην αγορά εργασίας και με ποιόν τρόπο. Η ποιοτική έρευνα έγινε με την χρήση ημιδομημένων συνεντεύξεων σε εννιά άτομα με οπτική αναπηρία (εκ γενετής οπτική αναπηρία όσο και επίκτητη). Για την εύρεση των συνεντευξιαζόμενων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος δειγματοληψίας της χιονοστιβάδας (snowball sampling). Τα ευρήματα ανέδειξαν ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός πηγάζει από την έλλειψη ενημέρωσης εργοδοτών και κοινωνίας σχετικά με τις ικανότητες των ατόμων με οπτική αναπηρία, καθώς και από την υποτίμηση των δεξιοτήτων τους. Η έλλειψη πρόσβασης και προσβασιμότητας σε κατάρτιση και τεχνολογικούς εξοπλισμούς δυσχεραίνει την επαγγελματική τους ένταξη. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο τόπος διαμονής επηρεάζοντας τις προοπτικές απασχόλησης. Επιπλέον, ο τρόπος που κάθε άτομο βιώνει την αναπηρία του μπορεί να οδηγήσει σε αυτο-αποκλεισμό. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση παίζουν καθοριστικό ρόλο, όμως παρατηρούνται ελλείψεις με μη προσβάσιμα πανεπιστήμια και αναποτελεσματικά προγράμματα. Η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κρίνεται απαραίτητη, ενώ τα ελάχιστα προγράμματα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας χαρακτηρίζονται ανεπαρκή. Τέλος, η επιδοματική πολιτική λειτουργεί συχνά σαν αντικίνητρο, καθώς η εργασία συχνά οδηγεί σε μείωση του επιδόματος.
People with visual impairments and exclusion from the labor market
Αριθμός Εισαγωγής: 014097 cd
Keywords: Άτομα με οπτικές αναπηρίες -- Ελλάδα -- Απασχόληση; Άτομα με οπτικές αναπηρίες -- Ελλάδα -- Εκπαίδευση; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Άτομα με οπτικές αναπηρίες -- Επίδραση των τεχνολογικών καινοτομιών στα; Οπτική αναπηρία; Αγορά εργασίας; Κοινωνικός αποκλεισμός; Αναντιστοιχία; Δυαδική οικονομία; Visual impairment; Labor market; Social exclusion; Mismatch; Dual economy