Η συμβολή της δραματικής τέχνης στην ανάπτυξη της συναισθηματικής επάρκειας των παιδιών της Δ΄ τάξης δημοτικού σχολείου. - Δέδε, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα έρευνα εξετάζει τη συμβολή της δραματικής τέχνης, μέσω παιδαγωγικών παρεμβάσεων, στην ενίσχυση της συναισθηματικής επάρκειας μαθητών και μαθητριών δημοτικού σχολείου. Πραγματοποιήθηκε έρευνα δράσης κατά το σχολικό έτος 2022-2023 σε δημοτικό σχολείο της περιοχής της πόλης του Άργους. Εφαρμόστηκαν 12 εργαστήρια δραματικής τέχνης σε μαθητές/τριες της Δ’ τάξης της σχολικής μονάδας, κατά την περίοδο από Οκτώβριο 2022 μέχρι και Ιανουάριο 2023. Για τη συλλογή δεδομένων, υιοθετήθηκε η μεικτή ερευνητική μέθοδος. Για τα ποσοτικά δεδομένα αξιοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώθηκε από τους μαθητές/τριες πριν και μετά τις παρεμβάσεις. Τα δεδομένα επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν με τη βοήθεια του Statistical Package for the Social Science (SPSS). Στα ποιοτικά δεδομένα, ακολουθήθηκε η συμμετοχική παρατήρηση και για την επεξεργασία των ευρημάτων υιοθετήθηκε η θεματική ανάλυση και οι σημειώσεις πεδίου. Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν και συνεπώς τη συμβολή της δραματικής τέχνης στην ενίσχυση της συναισθηματικής επάρκειας των μαθητών.
The contribution of dramatic art to the strengthening of emotional competence of 4th grade primary school children.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Συναισθηματική επάρκεια; Ενσυναίσθηση; Συνεργασία; Παρεμβάσεις; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Μικτή έρευνα; Δραματική Τέχνη; Συναισθηματική Επάρκεια; Παρεμβάσεις; Ενσυναίσθηση; Συνεργασία