Η διερεύνηση της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων σε υπηρεσίες θεραπείας εξαρτημένων ατόμων . Η περίπτωση των εργαζομένων του Ο.Κ.Α.Ν.Α. στην Αθήνα - Ζαφείρη, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η επαγγελματική εξουθένωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου εργασιακού άγχους αλλά και πολλών άλλων παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του. Είναι ένα επώδυνο σύνδρομο, που πλήττει σημαντικά όλα τα επαγγέλματα κυρίως, όμως, τα ανθρωπιστικά, τα οποία απαιτούν μεγάλη συναισθηματική προσφορά από τη πλευρά των επαγγελματιών. Οι συνέπειες επεκτείνονται από τη προσωπική ζωή του ατόμου στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Σκοπός: Η διερεύνηση του βαθμού της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων σε υπηρεσίες θεραπείας εξαρτημένων ατόμων στην Αθήνα. Υλικό-Μέθοδος: Διανεμήθηκε τo «Ερωτηματολόγιο Καταγραφής Επαγγελματικής Εξουθένωσης» της Cr. Maslach, εμπλουτισμένο με ερωτήσεις που σχετίζονται με γενικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων (δημογραφικά, στοιχεία εκπαίδευσης, εισοδήματος και ενδιαφέροντα) σε δείγμα 200 επαγγελματιών υγείας, εκ των οποίων επεστράφησαν συμπληρωμένα τα 164 (ποσοστό ανταπόκρισης 82%),. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS, έκδοση 19.0. Επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας των αποτελεσμάτων θεωρήθηκε το p<0,05. Αποτελέσματα: Το 67,7% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία των συμμετεχόντων τα 45,4 έτη. Η μοναδική μεταβλητή που σχετιζόταν με τη βαθμολογία στη διάσταση «συναισθηματική εξάντληση» ήταν η πραγματοποίηση παρέας με συναδέλφους. Οι εργαζόμενοι με μεταπτυχιακό/διδακτορικό δίπλωμα (p=0,007) και οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΤΕΙ (p=0,05) είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία και επομένως περισσότερα «προσωπικά επιτεύγματα» σε σχέση με τους απόφοιτους υποχρεωτικής/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι ο βαθμός επαγγελματικής εξουθένωσης στους εργαζομένους στις υπό μελέτη υπηρεσίες είναι χαμηλός. Σημαντική συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση της συναισθηματικής εξάντλησης και της αποπροσωποποίησης απετέλεσαν οι καλές εργασιακές σχέσεις που διατηρούν οι εργαζόμενοι μεταξύ τους αλλά και άλλοι παράγοντες όπως το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αρκετά μεγάλου ποσοστού από το δείγμα, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται το αίσθημα υψηλής προσωπικής επίτευξης.
Keywords: Εργασιακό περιβάλλον; Υγειονομικό προσωπικό; Επαγγελματική εξουθένωση; Επαγγελματίες υγείας; ΟΚΑΝΑ