Τα συστήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως μέσα ενίσχυσης της διαφάνειας και της ισόνομης μεταχείρισης των πολιτών. Μελέτη των περιπτώσεων Ermis, TAXIS, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση - Γαζής, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και πως αυτή συμβάλει στη διαφάνεια και την ισόνομη μεταχείριση των πολιτών στα πλαίσια της δημοκρατίας. Επίσης αναλύουμε τον όρο διακυβέρνηση και προσεγγίζουμε την έννοια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως την υλοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στη Δημόσια Διοίκηση. Αναλύουμε την έννοια της δημοκρατίας και της ψηφιακής της επέκτασης. Οριοθετούμε τις παραμέτρους της δημοκρατίας: τη διαφάνεια ως «τη φανερή διαδικασία κατά τη λήψη αποφάσεων ή ενεργειών» και την ισονομία που «αφορά την ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων – την κατάσταση κατά την οποία όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο». Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση βασίζεται στην ανάγκη του πολίτη για πληροφόρηση, αξιοκρατία και ισόνομη συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Διασφαλίζει την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στις δράσεις του δημοσίου και έτσι συνεισφέρει άμεσα στην εμπέδωση της υπευθυνότητας και της επιθυμητής λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων που ασκούν δημόσια εξουσία. Η εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Νέου Δημοσίου Μάνατζμεντ που αποτελεί μέσο βελτίωσης της αποδοτικότητας του δημoσίου τομέα και προτείνει μια διοικητική κουλτούρα που κατατάσσει τον πολίτη στο κέντρο των αναγκών. Μέσα από τη μελέτη τριών περιπτώσεων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, Ermis, TAXIS, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση επιβεβαιώνουμε και ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ενεργοποιεί του πολίτες να συμμετέχουν με καλύτερους όρους στις πρακτικές της διακυβέρνησης.
E-Government systems as means to enhance transparency and egalitarian treatment of citizens. Study cases Ermis, TAXIS, Electronic Prescribing
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Διαδίκτυο στη δημόσια διοίκηση; Δημοκρατία--Ελλάδα; Διακυβέρνηση; Δημοκρατία; Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση; Ηλεκτρονική Δημοκρατία