Ο ελαιοπαραγωγικός κλάδος της Ελλάδος: χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικότητα - Παρσάνου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η βιομηχανία ελαιολάδου είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του ελληνικού αγροτικού τομέα, για το οποίο γίνονται πολλές συζητήσεις στις μέρες μας. Λόγω της υψηλής ποιότητας, το ελαιόλαδο μπορεί να προσφέρει σημαντικές προοπτικές εξέλιξης στις ελληνικές εξαγωγές. Για το λόγο αυτό, ο ελληνικός ελαιοπαραγωγικός κλάδος θα αποτελέσει το θέμα της μελέτης μας. Αν και η Ελλάδα παράγει το μεγαλύτερο σε ποσότητα παρθένο ελαιόλαδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) 1 , οι οικονομικές αποδόσεις που προέκυψαν από τις πωλήσεις αυτού του υψηλής ποιότητας προϊόντος ήταν μη αναμενόμενες, όπως αυτό διαφαίνεται στους πίνακες τιμών των τριών μεγαλύτερων ελαιοπαραγωγικών χωρών, οι οποίοι παρατίθενται παρακάτω. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να εξετάσει τις ελληνικές εξαγωγικές ροές για το ελαιόλαδο παγκοσμίως, καθώς και τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις του ελαιολάδου, σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές της (Ιταλία και Ισπανία). Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του κλάδου του ελαιολάδου στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό δίνονται τα βασικά στοιχεία της δομής και της σύνθεσης του κλάδου. Έπειτα, γίνεται μία σύντομη περιγραφή των προϊόντων της ελαιοκομίας, με έμφαση σε αυτά που αναλύονται στην εργασία και μια αναφορά στην προτίμηση των ελλήνων καταναλωτών για το χύμα ελαιόλαδο. Τέλος, αναλύεται ο ρόλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕ). Στο δεύτερο κεφάλαιο, προκειμένου να μελετήσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ελαιοπαραγωγικού κλάδου, θα δοθούν στοιχεία για τις κύριες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία).Τα στοιχεία αυτά σχετίζονται με το ύψος της παραγωγής, την κατανάλωση, την εξέλιξη των τιμών αλλά και τις εξαγωγές Επειδή η αμερικανική κατανάλωση ελαιόλαδου έχει δείξει μια σταθερή άνοδο, κάνοντας Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) την κύρια χώρα εισαγωγής ελαιόλαδου από ευρωπαϊκές χώρες, στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύονται οι τάσεις και οι ευκαιρίες της αμερικανικής αγοράς. Τέλος, στο 4ο κεφάλαιο, χρησιμοποιήσαμε ως εργαλείο την SWOT ανάλυση για τον ελαιοπαραγωγικό κλάδο για να εξάγουμε, στο 5ο κεφάλαιο, χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς και προτάσεις για την τόνωση των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου, ούτως ώστε να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.
Keywords: Γεωργία; Γεωργία--Ελλάδα; Γεωργία και κράτος; Βιώσιμη γεωργία; Ελαιοπαραγωγικός κλάδος; Ανταγωνιστικότητα; Εξαγωγές; Παραγωγή; SWOT